Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετικοί για την Alpha Bank 4 οίκοι... αρνητική η UBS - Ο κομβικός ρόλος του Galaxy, το κόστος ρίσκου και σταθερά κεφάλαια

Θετικοί για την Alpha Bank 4 οίκοι... αρνητική η UBS - Ο κομβικός ρόλος του Galaxy, το κόστος ρίσκου και σταθερά κεφάλαια

Οι τιμές στόχοι κινούνται μεταξύ 1,03 και 2,40 ευρώ από τις Goldman Sachs, JP Morgan, NBG Securities και Axia

Σχετικά Άρθρα
Θετικοί είναι τέσσερις οίκοι για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το δ' 3μηνο του 2020, και κατ' επέκταση για όλο το προηγούμενο έτος, προτείνοντας σύσταση buy (αγορά) ή overweight (αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς).

Οι τιμές στόχοι κινούνται μεταξύ 1,03 και 2,40 ευρώ από τις Goldman Sachs, JP Morgan, NBG Secuities και Axia, ενώ η UBS είναι πιο επιφυλακτική τοποθετώντας την τιμή στόχο στα 0,73 ευρώ.

Goldman Sachs: Υποστηρικτικές οι δράσεις για τα NPEs για τη μετοχή

Η Alpha Bank ανακοίνωσε πρόσθετες δράσεις μείωσης NPE για το 2021, οι οποίες, σύμφωνα με την Goldman Sachs, αναμένεται να υποστηρίξουν την περαιτέρω βελτίωση του δείκτη σε <18% έως το τέλος του έτους και <10% στο τέλος του 2022.
Επιπλέον, η τράπεζα έχει σκιαγραφήσει τις προοπτικές της για το 2021 (συμπεριλαμβανομένης της «υψηλής μονοψήφιας» μείωσης των επαναλαμβανόμενων προ προβλέψεων εσόδων και του CoR στις 160 μβ.
Με βάση τα παραπάνω η Goldman Sachs βλέπει τις πρόσθετες δράσεις μείωσης NPE ως υποστηρικτικές για τη μετοχή.

Στα Θετικά:
1) Τα έσοδα από συναλλαγές υπερέβησαν σημαντικά τις προσδοκίες
2) Ο NII ξεπέρασε τις προσδοκίες

Στα Αρνητικά:
1) οι προβλέψεις ύψους 569 εκατ. ευρώ ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις εκτιμήσεις, ενώ ο λόγος NPEs βελτιώθηκε κατά 30 μ.β. σε τριμηνιαία βάση στο 42,5%
2) το βασικό κόστος ήταν επίσης υψηλότερο από το αναμενόμενο.

gs_24-3-21.JPG

JP Morgan: Αξιοσημείωτο επίτευγμα το Galaxy

Χωρίς εκπλήξεις ήταν τα καθαρά αποτελέσματα της Alpha Bank, σύμφωνα με την JP Morgan, ειδικά στις βασικές λειτουργικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των NII και των τελών.
Στη γραμμή των εκτιμήσεων και τα επαναλαμβανόμενα κόστη.
Ωστόσο, τα κέρδη διαπραγμάτευσης το 4ο τρίμηνο ήταν σημαντικά υψηλότερο από το αναμενόμενο, στα 434 εκατ. ευρώ έναντι 159 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα συνολικά έσοδα 911 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο έναντι 635 εκατ.
Χρησιμοποιώντας αυτό, η τράπεζα δημιούργησε πρόσθετες προβλέψεις 320 εκατ. ευρώ για επερχόμενες πωλήσεις NPE.

Τι εντυπωσίασε

Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο, σύμφωνα με την JP Morgan, είναι η πρόσφατη υπογραφή του προγράμματος - σηματωρού Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank να ανακοινώνει δύο νέες συναλλαγές NPE για το 2021 συνολικά 2,9 δισ. Pro-forma, με στόχο το απόθεμα NPE να μειωθεί στα 5,9 δισ. ευρώ, από την κορυφή των 28 δισ. ευρώ το 2016.
Η JP Morgan εκτιμά ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση του Galaxy είναι αξιοσημείωτο επίτευγμα, εν μέσω όλων των προκλήσεων που θέτει η πανδημία, και τονίζει ότι η ποιότητα του υπολοίπου των NPEs είναι πολύ καλύτερη.

Στα 1,10 ευρώ η τιμή στόχος για την Alpha Bank από την NBG Securities - Σύσταση outperform

Σταθερά στα 1,10 ευρώ διατήρησε την τιμή στόχο της Alpha bank η NBG Securities, όπως και τη σύσταση για outperform, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς.

Όπως αναφέρει η NBG Securities, η ολοκλήρωση του Project Galaxy και οι προγραμματισμένες πωλήσεις NPE το 2021 θα προσφέρουν σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας, ενώ θα εξομαλύνει επίσης το κόστος κινδύνου και θα ενισχύσει την κερδοφορία προς τους καθορισμένους στόχους.
Οι αρνητικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν πιθανή σημαντική αύξηση των NPEσ τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας και το υψηλό ποσοστό DTC στο κεφάλαιο της τράπεζας.
nbg.JPG

Επιφυλακτική η UBS 

Επιφυλακτική εμφανίζεται η UBS για την Alpha Bank, καθώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2020, τοποθετεί την τιμή στόχο στα 0,73 ευρώ, χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, με τη σύσταση φυσικά για ουδετερότητα (neutral).

Μεγάλα εφάπαξ κέρδη έναντι χρεώσεων και υψηλότερων προβλέψεων

Η Alpha Bank ανέφερε προ φόρων ζημίες 31 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο, κυρίως ως αποτέλεσμα των σχεδόν 100 εκατ. ευρώ έκτακτων δαπανών που σχετίζονται με το πρόγραμμα VSS Κύπρου, τα έξοδα του carve out και τις απομειώσεις ακινήτων.
Με NII 2% υψηλότερο και NFCI 1% χαμηλότερο σε τριμηνιαίο επίπεδο, ο πυρήνας των εσόδων ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός.
Η Alpha Bank κατέγραψε έσοδα συναλλαγών ύψους 430 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των ελληνικών ομολόγων.

Οι προοπτικές του 2021

Η Alpha αναμένει υψηλή μονοψήφια πτώση στα NII για το 2021 και το συνολικά καθαρά έσοδα να μειώνονται κατά 5-6%.
Επίσης, στοχεύει σε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, φέρνοντας το στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ.
Το κόστος κινδύνου θα διαμορφωθεί σε περίπου 1,6% και αναμένεται να μειωθεί στο 1%.
ubs_24-3-21.JPG
Στα 2,40 ευρώ η τιμή στόχος από την Axia - Σύσταση αγορά

Αισθητά υψηλότερα από τους υπόλοιπους αναλυτές τοποθετεί την τιμή στόχο της Alpha bank η Axia, στα 2,40 ευρώ, μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Axia, η τράπεζα γυρίζει σελίδα με την τιτλοποίηση Galaxy, ενώ ανακοίνωσε άλλες τρεις νέες τιτλοποιήσεις που θα οδηγήσουν τον δείκτη NPEs χαμηλότερα από το 18% το 2021 και χαμηλότερα από το 10% το 2022.
Μάλιστα, η διοίκηση άφησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, με τον σχεδιασμό να αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Υπό έλεγχο η αύξηση των NPEs λόγω πανδημίας

Η διοίκηση της Alpha Bank εκτίμησε ότι οι εισροές NPEs λόγω Covid19 το 2021 θα κυμανθούν στο 1 δισ. ευρώ σε μεικτή βάση.
Αυτή η εκτίμηση ήταν χαμηλότερη από την προηγούμενη, που τοποθετούσε τις εισροές στα 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

Σταθερή η κεφαλαιακή θέση

Σύμφωνα με την Axia, η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank θα παραμείνει σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια της εκκαθάρισης του ισολογισμού.
Η αναλογία κεφαλαίου αναμένεται στο 16,9% (pro-forma για το Galaxy και την πρόσφατη έκδοση Tier 2), ενώ αναμένεται να μειωθεί στο 16,8% στο τέλος του 2021 μετά τη λογιστικοποίηση των νέων τιτλοποιήσεων NPE.
Κατά την άποψη της Axia, η προσδοκία για το κόστος εκκαθάρισης των NPEs ύψους 20μ.β./ 1 δισ. ευρώ συνεπάγεται ότι οι συνολικοί δείκτες κεφαλαίου της Alpha θα παραμείνουν σημαντικά υψηλότεροι από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ ο όμιλος θα μειώσει το δείκτη NPE σε <10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης