Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Με πολιτικό και οικονομικό χάος απειλείται η Ιταλία μετά την ανακοίνωση Renzi για μεταρρυθμίσεις

Reuters: Με πολιτικό και οικονομικό χάος απειλείται η Ιταλία μετά την ανακοίνωση Renzi για μεταρρυθμίσεις
Ο Ιταλός πρωθυπουργός θέτει σε δημοψήφισμα τον Οκτώβριο τη Συνταγματική αναθεώρηση του κοινοβουλευτικού συστήματος
Σε ρίσκο θέτει το μέλλον της κυβέρνησης του ο ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, μετά την απόφαση του να θέσει σε δημοψήφισμα για τον ερχόμενο Οκτώβριο τη Συνταγματική αναθεώρηση σε μια προσπάθεια η όποια κυβέρνηση εκλέγεται στη χώρα να έχει πιο σταθερές βάσεις.
Σύμφωνα ωστόσο με το Reuters, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρόταση του ιταλού πρωθυπουργού δεν έχει την απαραίτητη στήριξη για να προχωρήσει σε αλλαγές στο Κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας αφαιρώντας από τις αυτόνομες περιοχές την εξουσία να αποφασίζουν για σοβαρά εθνικά ζητήματα.
Ο Matteo Renzi, υποστήριξε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί σε περίπτωση που χάσει στο δημοψήφισμα, τζογάροντας ουσιαστικά το πολιτικό του μέλλον αλλά και αυτό της Ιταλίας η οποία απειλείται να βυθιστεί σε χάος σε περίπτωση κατάρρευσης της κυβέρνησης του.
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν αφορούν μόνο ένα άτομο, αλλά πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στην Ιταλία ελπίδα και μέλλον» τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Bergamo, μια πόλη του βορρά με ισχυρή παρουσία της Λέγκας.
Στο υπάρχον κοινοβουλευτικό σύστημα, η Βουλή και η γερουσία έχουν ίση δύναμη εξουσίας γεγονός που σύμφωνα με ορισμένους, ευθύνεται για τις 63 κυβερνήσεις που έχει εκλέξει η Ιταλία από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα, με καμία από αυτές να μην έχει αυτοδυναμία για να ολοκληρώσει την 5ετή θητεία της.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα προκαλέσουν αντιδημοκρατικές ενέργειες οι οποίες ίσως δώσουν την ευκαιρία σε ακροδεξιά κόμματα να έρθουν στην εξουσία όπως συνέβη και στην περίπτωση του Benito Mussolini.
Μάλιστα ο Renato Brunett, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Forza Italia απευθυνόμενος στον ιταλό πρωθυπουργό του είπε ότι «μετά το δημοψήφισμα θα μείνει άνεργος».
Ο Matteo Renzi προχώρησε στο δημοψήφισμα μετά τις δημοσκοπήσεις του Απριλίου που έδειχναν ότι η πλειονότητα των Ιταλών είναι έτοιμη για τέτοιες μεταρρυθμίσεις.
Όμως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσίευσε η ιταλική RAI, το 54% των Ιταλών σκοπεύει να ψηφίσει ΟΧΙ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης