Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ιδιωτική εκπαίδευση ή βοδινό κρέας - Το δίλημμα της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου, 23%

tags :
Economist: Ιδιωτική εκπαίδευση ή βοδινό κρέας - Το δίλημμα της ελληνικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου, 23%
Η Ελλάδα έχει πάνω από 300 ιδιωτικά σχολεία, στα οποία φοιτά περίπου το 6% των ελληνόπουλων 
Την επιβολή φόρου 23% στη ιδιωτική εκπαίδευση σχολιάζει καυστικά ο Economist τονίζοντας με έμφαση ότι «η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει εναλλακτικές λύσεις στο βοδινό κρέας για να απαλλάξει την ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση από τους υψηλούς φόρους».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πριν από τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «αυτό το μέτρο θα ήταν ένα πλήγμα προς την πλουτοκρατία».
«Έμοιαζε με μια διπλή νίκη που θα ευχαριστούσε τους πιστωτές ενώ παράλληλα θα ήταν κι ένα πρώτο δείγμα της πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει επιπλέον τους προνομιούχους» αναφέρει ο Economist.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα ήταν, κάποια από τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, με λογικές κι όχι ιδιαίτερα υψηλές τιμές να αναγκαστούν να κλείσουν, αφήνοντας το προσωπικό άνεργο.
«Εκείνοι που τελικά πλήττονται δεν ήταν μόνο οι πλούσιες οικογένειες.
Η Ελλάδα έχει πάνω από 300 πλήρους απασχόλησης ιδιωτικά σχολεία, στα οποία φοιτά περίπου το 6% των ελληνόπουλων, πολλοί από τους γονείς των οποίων προέρχονται από μεσαία και κατώτερα εισοδήματα.
Μάλιστα σε αρκετές εργατικές περιοχές πολλά σχολεία έχουν χαμηλά δίδακτρα που φτάνουν τα 2.500 € ($ 2,750) το χρόνο. Αυτοί οι γονείς έχουν αναγκαστεί να πάρουν τα παιδιά τους από την ιδιωτική και να τα συνεχίσουν στην κρατική εκπαίδευση η οποία από την αρχή του Σεπτεμβρίου είχαν σοβαρά ελλείμματα σε εκπαιδευτικούς».
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το Σεπτέμβριο στα σχολεία υπολείπονταν περίπου 12. 000 εκπαιδευτικοί ενώ ορισμένοι προβλέπουν ότι οι ελλείψεις αυτές θα ξεπεράσουν τους 20.000.
«Ο φόρος επιβλήθηκε σε σχεδόν όλους τους τύπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και μουσικής όπως και στις τεχνικές σχολές.
Ισχύει ακόμα για εσπερινά σχολεία, τα οποία είναι ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο στην Ελλάδα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος» αναφέρει.
Το γενικό χάος που προκλήθηκε από το φόρο στην ιδιωτική εκπαίδευση αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και τον Έλληνα πρωθυπουργό να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να μην επιβάλλει τελικά αυτό το φόρο.
«Όμως αυτό έχει αποδειχθεί πολλή δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα και η προθεσμία για την κυβέρνηση να βρει μια εναλλακτική λύση για την άντληση από αλλού αυτών των εσόδων έφτασε στο τέλος της στις 23 Οκτωβρίου, οπότε και ισχύει ο φόρος του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αυτό που απομένει η ελληνική κυβέρνηση είναι να επανεξετάσει την αρχική ιδέα της για επιβολή αυτού του φόρου στο βοδινό κρέας απαλλάσσοντας την εκπαίδευση. Ένα μεγάλο δίλλημα για την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης