Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η ελληνική συμφωνία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα

Capital Economics: Η ελληνική συμφωνία κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα
«Οποιαδήποτε παραπάνω απαίτηση από την πλευρά των δανειστών, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάλυσης της συμφωνίας»
Τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η ελληνική συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας, υπογραμμίζει η Capital Economics.
Με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επενδυτική τράπεζα υπενθυμίζει ότι την Τετάρτη, 19 Αυγούστου, το γερμανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τη νέα συμφωνία.
«Κατά πάσα πιθανότητα η Bundestag θα ταχθεί υπέρ της νέας συμφωνία» εκτιμά η Capital Economics, η οποία ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο σκόπελος του Βερολίνου δεν θα είναι ο τελευταίος…
Σύμφωνα με την τράπεζα, η ελληνική συμφωνία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να τιναχθεί στον αέρα.
«Οποιαδήποτε παραπάνω απαίτηση από την πλευρά των δανειστών, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάλυσης της συμφωνίας» υπερθεματίζει χαρακτηριστικά.
Πάντως, η Capital Economics από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει για τον άνωθεν κίνδυνο, τονίζοντας ότι η συμφωνία ήταν μη βιώσιμη.
Σε έκθεσή της, στις 14 Αυγούστου, η επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά εμπόδια, ανάμεσα στα οποία και οι ανησυχίες της Γερμανίας για το ρόλο (ή την απουσία αυτού) του ΔΝΤ.
Αλλά φαίνεται πιθανό ότι μια αρχική εκταμίευση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει την πληρωμή των ομολόγων στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι η πενταετής ελληνική κρίση πλησιάζει τελικά το τέλος της.
Όπως ορθώς έχει επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση το τρίτο πακέτο διάσωσης δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων της Ελλάδας από ό, τι τα προηγούμενα προγράμματα.
Επιπλέον, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το νέο πακέτο διάσωσης θα αποδειχθεί ακόμη λιγότερο αποτελεσματικό - και πολύ πιθανόν πολύ πιο βραχύβιο - από ό, τι τα δύο προηγούμενα.
Άλλωστε, είναι δομημένο πάνω σε οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις που είναι εξαιρετικά αισιόδοξες.
Βεβαίως, η κατά 0,8% αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, μπορεί να καταστήσει την πρόβλεψη για πτώση 2,3% στο ΑΕΠ του 2015 πιθανή.
Αλλά δεδομένου του πιθανού χαμηλότερου σημείου εκκίνησης, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Capital Economics εκτιμά ότι οι στόχοι για την Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποδειχθούν επίσης μη ρεαλιστικοί.
Πράγματι, η ύφεση στην οικονομία φαίνεται ότι θα ωθήσει τον προϋπολογισμό απότομα πίσω στο έλλειμμα κατά τα επόμενα τρίμηνα.
Αυτό θα δημιουργήσει την ανάγκη για σημαντικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας, προκαλώντας περαιτέρω ζημιά στην οικονομία.
Μάλιστα, η Capital Economics επισημαίνει ότι κάθε δημοσιονομική σύσφιξη ύψους 1% του ΑΕΠ μειώνει έως και 2% το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Τέλος, ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους του σχεδίου διάσωσης, το χρέος της είναι ουσιαστικά μη βιώσιμο.
Και ενώ η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές της έχουν εκφράσει την προθυμία τους να εξετάσουν κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης, εφόσον η Ελλάδα πληροί τους όρους διάσωσης, η εμπειρία του PSI το 2012 μόνο για λίγο διέκοψε την ανοδική τάση της αναλογίας του ελληνικού χρέους.
Συμπερασματικά, η συμφωνία διάσωση θα εξαλείψει την προοπτική μιας επικείμενης ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά οι πτυχές της συμφωνίας θα διαλευκάνουν αργότερα τις προοπτικές της χώρας.
Γιατί ακόμη και αν επιζήσει το πρόγραμμα, το ελληνικό χρέος δεν θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης