Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Συνεχίζεται η ελληνική τραγωδία – Προκλητικές οι δηλώσεις Ευρωπαίων για Grexit

Brown Brothers Harriman: Συνεχίζεται η ελληνική τραγωδία – Προκλητικές οι δηλώσεις Ευρωπαίων για Grexit
Η λιτότητα προκαλεί μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση, σημειώνει
Στην κρίση χρέους στην Ελλάδα και τη λιτότητα, αλλά και στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας αναφέρεται σε σημείωμά της η Brown Brothers Harriman, η οποία σημειώνει ότι η λιτότητα προκαλεί μεγαλύτερη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ χαρακτηρίζει αδικαιολόγητα προκλητικές τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι όπως η απόφαση της τελευταίας στιγμής της Ελλάδας να ομαδοποιήσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ σε μία ήταν ένα πολιτικό και οικονομικό μήνυμα, έτσι και οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας είναι αδικαιολόγητα προκλητικές.
Παράλληλα, σημειώνει ότι όπως είναι ξεκάθαρο, η λιτότητα κατά τη διάρκεια περιόδου συρρίκνωσης δεν παράγει ανάπτυξη, αλλά περισσότερη συρρίκνωση.
Ένας από τους λόγους που η ισπανική οικονομία τα πηγαίνει καλά, είναι επειδή τελείωσε η λιτότητα, επισημαίνει η Brown Brothers Harriman και συμπληρώνει ότι είναι πιθανόν οι πιέσεις να επιστρέψουν μετά τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία στα τέλη του έτους.
Η χρονική στιγμή αυτής της πίεσης είναι πολιτική.
Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy είναι μέρος της κεντροδεξιάς που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς.
Από την μια πλευρά το ΔΝΤ φαίνεται να το αναγνωρίζει αυτό, όμως από την άλλη δεν επιτρέπει αυτή η αναγνώριση να αλλάξει τις ακολουθούμενες πολιτικές.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει η Brown Brothers Harriman, θα ήταν πολύ ωφέλιμο αν η Ελλάδα αναγνώριζε ότι οι πολλαπλοί συντελεστές ΦΠΑ και οι απαλλαγές δεν είναι αποτελεσματικοί.
Επίσης, πρέπει να αναγνωρίσει ότι το συνταξιοδοτικό της σύστημα χρησιμοποιείται σαν μια ασφάλιση κατά της ανεργίας, υπό την έννοια ότι πολύ συχνά, σε εργαζομένους που απολύονται, προσφέρεται η ευκαιρία της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την BBH, θέλει να ενισχύσει τη ζήτηση.
Το ΑΕΠ της χώρας έχει υποχωρήσει κατά ένα τέταρτο από την αρχή της κρίσης.
Οι πιστωτές θέλουν να διευρύνουν τη φορολογική βάση στην Ελλάδα ώστε να μειώσουν την τρύπα στο συνταξιοδοτικό για δύο λόγους: ο πρώτος είναι προφανώς για να αυξήσει τις πιθανότητες επιστροφής και ο άλλος λόγος είναι ότι οι πιστωτές θα προτιμούσαν μια οικονομικά επιτυχημένη Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης