Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα, το μήνυμα των πιστωτών στην Ελλάδα

Brown Brothers Harriman: Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα, το μήνυμα των πιστωτών στην Ελλάδα
Μια στάση πληρωμών υπό τις παρούσες συνθήκες θα έκαναν την κρίση στην Αργεντινή να μοιάζει με… πάρτι, αναφέρει χαρακτηριστικά
Με την ελληνική κρίση να παραμένει ανεπίλυτη, διατηρώντας την αγορά στο χείλος του γκρεμού, οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman εκτιμούν ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα είναι ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στις επιταγές της λιτότητας».
Όπως επισημαίνεται, η ανεπίλυτη ελληνική κρίση κρατά την αγορά στα άκρα, με την πρόταση των πιστωτών να μην γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγη συμπάθεια για τις πολιτικές ελίτ και την επενδυτική τάξη, ωστόσο, η απαίτησή της για ανακούφιση από το χρέος είναι πιο ρεαλιστική από το να προσποιείται ότι το χρέος της είναι βιώσιμο», σημειώνει η Brown Brothers Harriman.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι ακόμη και το ΔΝΤ έχει απευθύνει έκκληση για ελάφρυνση του χρέους, αν και θέλει να εξαιρέσει τον εαυτό του από τη διαδικασία αυτή και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το Ταμείο «επιθυμεί να είναι πιο γενναιόδωρο με τα λεφτά της Ε.Ε. απ' ό,τι με τα δικά του».
Παράλληλα, σημειώνει ότι όπως συνέβη και το 2010-2011, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να δώσουν ένα παράδειγμα με την Ελλάδα.
Θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις επιταγές της λιτότητας.
Όμως, υπάρχει, υποστηρίζει η Brown Brothers Harriman και αποκαλείται «ελάφρυνση χρέους».
Όσο πιο επίμονη είναι η απαίτηση για λιτότητα και η άρνηση των πιστωτών να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους, τόσο πιο πιθανή είναι μια στάση πληρωμών.
Μια στάση πληρωμών υπό τις παρούσες συνθήκες θα έκαναν την κρίση στην Αργεντινή να μοιάζει με… πάρτι, αναφέρει χαρακτηριστικά η Brown Brothers Harriman, και προσθέτει ότι αν και η Ελλάδα υπήρξε δυσλειτουργική πριν από την κρίση, το κόστος για την Ευρώπη από την μετατροπή της σε ένα αποτυχημένο κράτος θα ήταν πολύ υψηλότερο από μια ελάφρυνση του χρέους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης