Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η εκροή καταθέσεων αυξάνει τον κίνδυνο capital controls στις ελληνικές τράπεζες

Moody's: Η εκροή καταθέσεων αυξάνει τον κίνδυνο capital controls στις ελληνικές τράπεζες
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προκαλέσει εμμέσως επιβολή ελέγχων κεφαλαίων, αν περιόριζε την έκταση του προγράμματος ELA, σημειώνει ο οίκος
Η συνεχής αφαίμαξη κεφαλαίων που υφίστανται τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες, τα οποία τον Απρίλιο κατέγραψαν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004, αυξάνει αξιοσημείωτα τον κίνδυνο επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, επισημαίνει ο χρηματοπιστωτικός οίκος Moody's, ο οποίος εκτιμά ότι οι εκροές κεφαλαίων συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του Μαΐου.
«Η επιμονή αυτών των εκροών αυξάνει αξιοσημείωτα τον κίνδυνο οι τοπικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους κεφαλαίων, κάτι που κατά την εκτίμησή μας, θα ισοδυναμούσε με μια στάση πληρωμών για τις καταθέσεις», σημειώνει ο οίκος.
Υπό αυτή την έννοια, η Moody's σημειώνει ότι η επιβολή αυτών των ελέγχων θα ήταν αρνητική για το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (Caa3/negative), Πειραιώς (Caa3/negative), Eurobank (Caa3/negative), Alpha Bank (Caa3/negative) και Τράπεζας Αττικής (Caa3/negative).
Η Moody's επισημαίνει ακόμη ότι, αν και η επιβολή ελέγχων κεφαλαίου μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της επιδείνωσης της ρευστότητας των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, παράλληλα ωστόσο μπορεί να πλήξει την ελληνική οικονομία με τη δημιουργία οικονομικών επιβαρύνσεων στην οικονομική δραστηριότητα και τις συναλλαγές εκτός Ελλάδας.
Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι αυτό το μέτρο θα υποδήλωνε αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με την πιθανότητα ελεύθερης πρόσβασης στα χρήματα των οικογενειών και των επιχειρήσεων που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, η Moody's υπολογίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποδεκτές εγγυήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) ποσού επιπλόεν 35 δισ. ευρώ.
Ο οίκος εκτιμά ότι η χρήση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες ήταν περίπου στα 78 δισ. ευρώ στα τέλη του Μαΐου, έναντι του ορίου που έχει τεθεί από την ΕΚΤ στα 80,7 δισ. ευρώ.
«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να προκαλέσει εμμέσως ελέγχους κεφαλαίων περιορίζοντας την έκταση του προγράμματος ELA στις ελληνικές τράπεζες με στόχο την άσκηση πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να συνάψει μια συμφωνία με τους πιστωτές της», σημειώνει η Moody's.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος επισημαίνει ότι μια πιθανή απόφαση της ΕΚΤ για επιβολή μεγαλύτερων εκπτώσεων (haircut) στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, «θα μείωνε αξιοσημείωτα αυτό το μαξιλάρι των 35 δισ. ευρώ».

www.bankingnews.grπ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης