Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Πιο κοντά σε αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα;

Deutsche Welle: Πιο κοντά σε αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα;
Σύμφωνα με την DW το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους γίνεται όλο και πιο επίκαιρο, και ίσως αναπόφευκτο, όσο μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα
Στην αποψινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Jean Claude Juncker, εστιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, με τίτλο: «Πιο κοντά σε αναδιάρθρωση χρέους;»
Όπως αναφέρει στο σημερινό τετ α τετ στις Βρυξέλλες θα υπάρξει μια πρώτη «σύγκρουση» των δύο προτάσεων, όπως περιγράφει τη συνάντηση το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η επόμενη δόση του τρέχοντος προγράμματος.
Η DW στέκεται στην πενταμερή σύσκεψη στο Βερολίνο τη Δευτέρα και ιδιαίτερα στις ενστάσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Από την άλλη, όμως, σχολιάζει ότι παρότι δεν είναι είναι γνωστές οι λεπτομέρειες των δύο προγραμμάτων «σε αυτήν τη τόσο κρίσιμη φάση οι τόνοι έχουν πέσει, είτε για λόγους πραγματικής αλληλεγγύης απέναντι στην Ελλάδα ή για λόγους ευρωπαϊκής σκοπιμότητας για να μη διαλυθεί η ευρωζώνη που ήταν κυρίως ένα πολιτικό εγχείρημα».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τη δήλωση του Γερμανού ευρωβουλευτή Axel Schäfer ότι «ο Έλληνας ασθενής βρίσκεται λίγο πριν τη ανακοπή καρδιάς».
Όπως είπε «το μέλλον της χώρας κρέμεται από μια μεταξωτή κλωστή. Όποιος εξαρτά τη σταθερότητα του ευρώ από ένα έμβασμα 300 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ, διακινδυνεύει με επιπολαιότητα την αξιοπιστία και το μέλλον της ΕΕ».
Απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση την κάλεσε να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει ότι εξαρτάται από τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της.
Η DW παρατηρεί ακόμα ότι «οι ενστάσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ κάμφθηκαν μετά από τη διαβεβαίωση ότι οι χώρες του ευρώ θα αναλάβουν το οικονομικό κόστος σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν μειωθεί από το 180% που είναι σήμερα».
Μεσοπρόθεσμα, προσθέτει, «η διαβεβαίωση αυτή δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί τα δάνεια από το EFSF έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής και τόκους σχεδόν μηδενικούς».
Παρόλα αυτά, σχολιάζει, «το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους γίνεται όλο και πιο επίκαιρο, και ίσως αναπόφευκτο, όσο μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Και οι αναλυτές προβλέπουν ότι αργά ή γρήγορα, θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα επωμιστούν τελικά οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης