Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Η εν δυνάμει συμφωνία με την Ελλάδα επισκιάζει τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Brown Brothers Harriman: Η εν δυνάμει συμφωνία με την Ελλάδα επισκιάζει τη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Η αισιοδοξία για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της στέλνει υψηλότερα τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ επισκιάζει τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει η Brown Brothers Harriman.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Ελλάδα έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο», τονίζεται.
Αν και θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν η αυστηρότητα, η πληρότητα και οι δεσμεύσεις, το σημείο κλειδί είναι ότι όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν.
Ακόμη και τώρα, σημειώνεται, η πρόταση αυτή δεν προήλθε από το Eurogroup, αλλά από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και απ' ό,τι φαίνεται από τη γερμανίδα καγκελάριο Merkel.
Η ειρωνεία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο Eurogroup και έχει επικριθεί για τις προσπάθειές της.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι για να πληρώει τις κρατικές υποχρεώσεις της, αλλά για να εξυπηρετήσει το χρέος της.
»Στην πραγματικότητα, οι πιστωτές έχουν πει «Κάνε ό,τι λέμε, ή δεν θα είσαι σε θέση να εξυπηρετήσεις το χρέος σου προς εμάς."
»Οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τις απαιτήσεις δεν είναι σαφείς, αλλά ορισμένα στοιχεία έχουν προφανώς διαρρεύσει, αν και σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επικριθεί από άλλες χώρες ότι έχει δημοσιοποιήσει το θέμα της στα μέσα ενημέρωσης (όχι όμως ότι βρήκε κάποια συμπάθεια εκεί)», σημειώνεται.
«Η Ελλάδα πρέπει να καταγράψει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα (περίπου 3,5% του ΑΕΠ) μεσοπρόθεσμα και θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό ταμείο.
»Σε αντάλλαγμα, φαίνεται ότι η Ελλάδα θα λάβει κεφάλαια σχεδόν 11 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
»Τα εν λόγω κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πληρώσει στην ΕΚΤ τα 6,7 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα (σε δύο πληρωμές)».
Τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, σημειώνεται, καταγράφουν ράλι εν αναμονή μιας θετικής έκβασης, όμως δεν θα είναι τόσο εύκολο.
Όσο πιο επαχθείς είναι οι απαιτήσεις των δανειστών, τόσο πιο ελκυστική γίνεται μια στάση πληρωμών/αναδιάρθρωση.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναδιαρθρώσει το χρέος τους εντός της ΟΝΕ, κάτι που δημιουργεί προηγούμενο ως ένα βαθμό, ενώ δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για να βγει η Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος από τη νομισματική ένωση.
Δίχως αμφιβολία, σημειώνει η Brown Brothers Harriman, τα ερωτήματα για την Ελλάδα θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Mario Draghi πιθανόν να αναγνωρίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ βελτιώνονται, ωστόσο, όπως έχει αναφέρει και προηγουμένως, το να μιλάμε για ένα σταμάτημα του QE είναι πρόωρο, καθώς έχει τεθεί σε λειτουργία μόλις τρεις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης