Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες αν υπάρξει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ

BofA: Διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες αν υπάρξει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ
"Η αθέτηση μίας πληρωμής προς το ΔΝΤ θα επιφέρει σημαντική υπαναχώρηση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας"
Τη διαβεβαίωση πως η αθέτηση μίας πληρωμής προς το ΔΝΤ δεν θα συνιστά χρεοκοπία για την Ελλάδα εκφράζει η Bank of America Merrill Lynch.
Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αποσαφηνίζει πως η αποτυχία πληρωμής μίας δόσης προς το Ταμείο δεν πρόκειται να καταστήσει την Ελλάδα σε κατάσταση «τεχνικής χρεοκοπίας».
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογες διαβεβαιώσεις έχουν εκφράσει και οι τρεις κυριότεροι οίκοι αξιολόγησης.
Ωστόσο, η BofA Merrill Lynch προειδοποιεί πως η αθέτηση μίας πληρωμής προς το ΔΝΤ θα επιφέρει σημαντική υπαναχώρηση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.
Άλλωστε, όπως εικοτολογεί, η ΕΚΤ πιθανώς να άρει τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, εξαναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, συνεχίζει η Bank of America Merrill Lynch, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα εκτιναχθεί εκ νέου.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit, η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει πως «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των επιπτώσεων».
Βέβαια, καθιστά σαφές πως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η αβεβαιότητα θα πλήξει αναπόφευκτα τις ευρωπαϊκές αγορές, συνεπάγοντας αναταραχές σε μετοχές, ομόλογα και ευρώ.
To ενδεχόμενο επιβολής capital controls στην Ελλάδα θεωρεί πιθανό και η Royal Bank of Scotland, απορρίπτοντας ωστόσο το σενάριο του Grexit.
Ειδικότερα, η βρετανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει πως η αθέτηση μίας πληρωμής προς το ΔΝΤ και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων συμπεριλαμβάνονται στα σενάρια που εξετάζει για την Ελλάδα.
Ωστόσο, διευκρινίζει, το σενάριο του Grexit βρίσκεται εκτός των υποθέσεων, θεωρώντας απίθανη την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Όπως εξηγεί η RBS, η αθέτηση μίας πληρωμής προς το ΔΝΤ θα θέσει την Ελλάδα σε μία επίπονη διαδικασία, διάρκειας δύο μηνών, η οποία θα συνοδευτεί από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων ώστε να αποτραπεί το bank run.
Ωστόσο, συνεχίζει η βρετανική τράπεζα, ένα τέτοιο σενάριο δεν οδηγεί αυτόματα στο Grexit.
«Μία τέτοια έκβαση απαιτεί πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες είναι βαθιά μη-δημοφιλείς στην Ελλάδα βάσει των πρόσφατων δημοσκοπήσεων» καταλήγει η Royal Bank of Scotland. 

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης