Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

National Australia Bank: Τα τρία πιθανά σενάρια για την ελληνική κρίση – Οι επιπτώσεις στο ευρώ

National Australia Bank: Τα τρία πιθανά σενάρια για την ελληνική κρίση – Οι επιπτώσεις στο ευρώ
Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι το πιθανότερο (60%) σενάριο
Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων βρίσκονται σε εξέλιξη, η National Australia Bank (NAB) εξετάζει, σε έκθεσή της, τα πιθανότερα σενάρια για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και τις επιπτώσεις αυτών στο ευρώ.
Αρχικά, ως βασικό σενάριο αναφέρει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, με ποσοστό 60%.
Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει και οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε κάποιους συμβιβασμούς, επισημαίνει η NAB, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ούτε παραπάνω, αλλά ούτε και λιγότερα από αυτά που πρέπει για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Όταν επιτευχθεί η συμφωνία και παρέλθει το διάστημα Ιούνιος-Αύγουστος, οι καυτοί κυριολεκτικά και μεταφορικά μήνες για την Ελλάδα, η πίεση θα υποχωρήσει.
Το πρώτο σενάριο αναμένεται να ασκήσει ήπιες καθοδικές πιέσεις στο ευρώ, ενώ αν η ανησυχία αυξηθεί παροδικά, το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει έως και 10%.
Το δεύτερο πιθανότερο σενάριο (30%) είναι μια ελληνική χρεοκοπία, εντός της Ευρωζώνης.
«Αν καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχωρήσει και η Ελλάδα δεν γίνεται να αποχωρήσει από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, βάσει του συμφώνου της Λισαβόνας, τότε γίνεται να χρεοκοπήσει, αλλά να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ευρώ;», αναρωτιέται η NAB.
Σε περίπτωση που γίνεται, σίγουρα η Ελλάδα δεν θα είναι ένας καλός γείτονας για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όμως θα αποφευχθεί το λιγότερο οδυνηρό σενάριο του Grexit, το οποίο είναι ανεπιθύμητο από τους έλληνες πολίτες, τονίζει η αυστραλιανή τράπεζα.
Βάσει του δεύτερου σεναρίου, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 10%, ενώ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην ισοτιμία του δολαρίου Αυστραλίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Το τρίτο, λιγότερο πιθανό σενάριο (10%), είναι να σημειωθεί έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.
Η NAB εκτιμά ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, τότε είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει και από την ΕΕ.
Αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες και ουσιαστικές αναπροσαρμογές στα τραπεζικά συστήματα, το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας και την οικονομία, σε ευρύτερο επίπεδο, τονίζει η NAB, ενώ υπογραμμίζει ότι αβέβαιες παραμένουν οι συνολικές συνέπειες από ένα τέτοιο συμβάν.
Σε περίπτωση που σημειωθεί το τρίτο σενάριο, τότε το ευρώ θα υποχωρήσει έναντι του δολαρίου από 10% έως και 20%, και το δολάριο τη Αυστραλίας κατά 10%, ωστόσο το δεύτερο αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης