Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το Grexit είναι ο μεγαλύτερος «γκρι κύκνος» της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα

Deutsche Bank: Το Grexit είναι ο μεγαλύτερος «γκρι κύκνος» της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα
Οι πιθανότητες για Grexit έχουν αυξηθεί, σε σύγκριση με τον Απρίλιο
Το Grexit είναι ο μεγαλύτερος «γκρι κύκνος» που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σήμερα, αναφέρει σε έκθεσή της η γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ακλουθούν ως «γκρι κύκνοι», η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η επέλαση των τζιχαντιστών της ISIS και η επικείμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Τι είναι όμως ένας «γκρι κύκνος» στην οικονομία;
Ως «γκρι κύκνοι» χαρακτηρίζονται τα αναμενόμενα ως ένα βαθμό γεγονότα, τα οποία θεωρούνται ωστόσο απίθανα να συμβούν, αν όμως συντελεστούν μπορεί να έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο (αλλά όχι καταστροφικό) στην κοινωνία ή στις αγορές.
Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα των «μαύρων κύκνων», τα αποτελέσματα των «γκρι κύκνων» είναι πιο εύκολο να προβλεφθούν, ποιοτικά περισσότερο παρά ποσοτικά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Deutsche Bank, ο μεγαλύτερος «γκρι κίνδυνος», που αντιμετωπίζει η παγκόσμια, κυρίως δε η ευρωπαϊκή, οικονομία είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ένα γεγονός που χαρακτηρίζει ως “medium probability”, ήτοι μεσαίων πιθανοτήτων να συμβεί.
Σε περίπτωση Grexit, επισημαίνει η έκθεση, η κρίση θα επιστρέψει στην Ευρώπη, με τους πολιτικούς κινδύνους να υπερβαίνουν το QE της ΕΚΤ και το φαινόμενο να «κολλάει ως επιδημία» στις άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι πιθανότητες για Grexit έχουν αυξηθεί, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ελληνική κρίση ευνόητα θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο δεν είναι εξίσου ευνόητος ο λόγος για τον οποίο οι αναλυτές δεν ανησυχούν τόσο για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, κάτι που οι αγορές δεν έχουν βιώσει από το 2006 και για το οποίο εκφράζονται πολλές ανησυχίες.

DB risks

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης