Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: «Ναι» της Bundestag στη συμφωνία του Eurogroup, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των Γερμανών

El Mundo: «Ναι» της Bundestag στη συμφωνία του Eurogroup, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των Γερμανών
Μόνον ένας στους πέντε Γερμανούς επιθυμεί την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος
Στην έγκριση με ευρεία πλειοψηφία της συμφωνίας παράτασης κατά τέσσερις μήνες του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από την Bundestag, παρά την αντίθετη γνώμη της πλειοψηφίας των γερμανών πολιτών, αναφέρεται σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, που έχει επιδείξει τον μεγαλύτερο βαθμό απόρριψης και πολλές φορές έχει επιτεθεί δριμύτατα στην ελληνική κυβέρνηση, ανέλαβε να υπερασπιστεί ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου τη συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Δεν πρόκειται για περισσότερα χρήματα, αλλά για περισσότερο χρόνο», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο γερμανικό κοινοβούλιο, για να εξηγήσει αργότερα ότι «δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι εργαζόμαστε για την σταθεροποίηση του νομίσματός μας», προσθέτοντας ότι «όσοι λένε ότι το ευρώ ήταν ένα λάθος ας κοιτάξουν γύρω τους για να δουν τι σημαίνει η ευρωπαϊκή οικονομία στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο».
Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για διπλή ρητορική, ότι δίνει αντιφατικά στοιχεία, τελικά όμως ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας, παραδεχόμενη ότι «η "παράλυση" των πιστώσεων θα οδηγούσε την Ελλάδα έξω από το ευρώ, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και σε άλλες χώρες και θα προκαλούσε την καταστροφή της γερμανικής οικονομίας, καθώς δεν είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι από τους ευρωπαίους εταίρους μας», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Gregor Gysi, επικεφαλής του Die Linke.
Η μεγαλύτερη αντίσταση που έχει συναντήσει η γερμανίδα καγκελάριος Merkel είναι εκ των έσω, πλέον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης που είναι εχθρικοί προς αυτή την ψηφοφορία.
Από την Frankfurter Allgemeine Zeitung, o Berthold Kohler διαμήνυε ότι «αυτή η ψηφοφορία εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο να δημιουργηθεί μια παρεξήγηση, καθώς η υπομονή και η αλληλεγγύη των Γερμανών προς την Ελλάδα έχει φθάσει στο τέλος της», ενώ και ο Thomas Exner στην Die Welt τιτλοφορούσε άρθρο του «Έχουμε βαρεθεί τους Έλληνες».
Πέρα όμως από τα μέσα ενημέρωσης, η πλειονότητα των γερμανών πολιτών είναι αντίθετη στο να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Αθήνα.
Μόνον ένας στους πέντε Γερμανούς επιθυμεί την παράταση κατά τέσσερις μήνες του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσκόπηση του INSA.
Οι ψηφοφόροι της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel είναι οι περισσότερο απρόθυμοι, καθώς μόνον το 20% αυτών είναι υπέρ της παράτασης, με εξαίρεση βεβαίως τους ψηφοφόρους του αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, που μόνον το 11% των ψηφοφόρων του επιθυμεί την παράταση της διάσωσης.
Βεβαίως, αυτά τα νούμερα δεν μεταφράζονται σε ισόποσα ποσοστά στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τη συμφωνία του Eurogroup, με μόλις 32 βουλευτές να την καταψηφίζουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης