Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Ελληνική παράδοση η φοροδιαφυγή - Μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση η πάταξη της

WSJ: Ελληνική παράδοση η φοροδιαφυγή - Μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση η πάταξη της
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η φοροδιαφυγή είναι συνυφασμένη με την ελληνική νοοτροπία
Από όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η πιο δύσκολη είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως τονίζει η Wall Street Journal.
Στο τέλος του 2014, τα συνολικά χρέη των Ελλήνων που φοροδιαφεύγουν είχαν διαμορφωθεί στα 76 δισ. ευρώ καθώς συσσωρεύτηκαν με την πάροδο δεκαετιών.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση μόλις τα 9 δισ. μπορούν να ανακτηθούν, με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα χρέη να έχουν χαθεί.
Μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής προέρχεται από έσοδα που ποτέ δεν δηλώθηκαν, καθώς υπάρχει ένα τεράστιο κύκλωμα παραοικονομίας στην Ελλάδα.
Το κόστος της παραοικονομίας είχε εκτιμηθεί πριν από την κρίση ότι ισούται με περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι υπόλοιποι δανειστές της Ελλάδας έχουν υποστηρίξει εδώ και χρόνια ότι η κρίση χρέους της χώρας θα μπορούσε να επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό, εάν η κυβέρνηση είχε καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Οι φορολογικές οφειλές στην Ελλάδα ισούνται με το 90% περίπου των ετήσιων φορολογικών εσόδων, το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ των βιομηχανοποιημένων εθνών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Όπως σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα - που αγωνίζεται για να εξασφαλίσει χρηματοδότησης - έχει θέσει την είσπραξη των φόρων ως ύψιστη προτεραιότητα στον μακρύ κατάλογο των μέτρων.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν κάνει παρόμοιες υποσχέσεις, χωρίς όμως ποτέ να γίνουν πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα ισούνται με εκείνους που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο οι Έλληνες έχουν μια ευρεία αποστροφή στο να πληρώνουν αυτά που οφείλουν.
Μάλιστα αναφέρεται ότι αυτή η τάση των Ελλήνων έχει αναφορές σε ιστορικές και πολιτιστικές καταβολές.
Όπως σημειώνεται, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα, η απόρριψη των φόρων αποτελούσε μία κίνηση ένδειξης πατριωτισμού.
Σήμερα, αυτή η στάση εναντιώνεται στις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς, τους οποίους οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν διεφθαρμένους, αναποτελεσματικούς και αναξιόπιστους. 
«Οι Έλληνες θεωρούν τους φόρους μια μορφής κλοπή», ανέφερε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
«Κανονικά οι φόροι θεωρούνται ως η τιμή που πρέπει να καταβληθεί για ένα δίκαιο σύστημα, αλλά αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική νοοτροπία» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης