Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Πως μέσα σε 10 μέρες η Ελλάδα κατάφερε να φτάσει στο χείλος του γκρεμού

Reuters: Πως μέσα σε 10 μέρες η Ελλάδα κατάφερε να φτάσει στο χείλος του γκρεμού
Το Reuters εστιάζει στη σφoδρή κόντρα του Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλoγο του W. Schaeuble
Την εκτίμηση ότι, μέσα σε 10 μέρες η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το ευρώ, εκφράζει το Reuters.
Ειδικότερα σε νέο άρθρο τoυ Reuters, περιγράφεται αναλυτικά το ιστορικό των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους αξιωματούχους μέχρι τη συμφωνία του Eurogroup.
Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις έντονες συγκρούσεις ανάμεσα στον Γ. Βαρουφάκη τόσο με τον W. Schaeuble όσο και με τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Disjjelboem.
Η σύγκρουση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, με τον Γερμανό ομόλογο του, W. Schaeuble, περιγράφεται ως μία πάλη με βράχο, που φυσικά κερδίζει ο βράχος.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο Schaeuble στάθηκε εμπόδιο στην διαδρομή του Έλληνα υπουργού αναγκάζοντας την Αθήνα να δεχτεί την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters δεν ευθύνεται μόνο η Γερμανία καθώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να βρει κανέναν σύμμαχο ανάμεσα στα 18 μέλη της Ευρωζώνης.
«Οι 10 ημέρες που χρειάστηκαν για να βρεθεί μία συμφωνία χαρακτηρίστηκαν από χαώδεις διαπραγματεύσεις, διαρροές εγγράφων και προσωπικές προσβολές ενώ οι καταθέτες πανικοβλημένοι απέσυραν τα χρήματα τους από τις ελληνικές τράπεζες» αναφέρει το Reuters για την περίοδο των διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters τα διαδοχικά ταξίδια στις Βρυξέλλες και τα μαθήματα για τα δεινά της λιτότητας από τον αριστερό ακαδημαϊκό blogger, τέντωσαν ακόμα περισσότερο το σχοινί.
Εν τω μεταξύ γίνεται αναφορά και στα ειρωνικά σχόλια ευρωπαίων σε βάρος του Γ. Βαρουφάκη, όπως μεταξύ άλλων ο προσδιορισμός «ροκ σταρ» που χρησιμοποιήθηκε και από τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Μ. Νοonan.
Παράλληλα αναφέρεται ότι τα σενάρια σχετικά με το τι συνέβη αυτές τις 10 ημέρες ποικίλουν, με πολλούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για απόπειρα παραπλάνησης του Γ. Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις ακόμα και φραστικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με το Reuters καθοριστική για τη συμφωνία του Eurogroup ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, An. Merkel.
Η Merkel φέρεται να τόνισε στον πρωθυπουργό πως η Αθήνα είχε χάσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της και του κατέστησε σαφές πως μόνο ένα μετριοπαθές κείμενο θα μπορούσε να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Το Reuters επικαλείται δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων προτιμούσαν ένα «έντιμο συμβιβασμό» από μία περαιτέρω σύγκρουση με την Ευρώπη ή την αποχώρηση από το ευρώ.
Παράλληλα εκτιμάται ότι οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης