Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Η Ελλάδα συνθηκολόγησε στο Eurogroup - H Γερμανία κέρδισε πολύ περισσότερα

El-Erian: Η Ελλάδα συνθηκολόγησε στο Eurogroup - H Γερμανία κέρδισε πολύ περισσότερα
Η Ευρωζώνη θα μπορέσει να επιβιώσει σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ
Η Γερμανία κέρδισε πολύ περισσότερα από την Ελλάδα, κατά τις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις του Eurogroup της Παρασκευής 20/2, εκτιμά σε νέα παρέμβασή του ο πρώην επικεφαλής της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, Mohamed El-Erian.
"Η Γερμανία κέρδισε πολύ περισσότερα από την Ελλάδα στο Εurogroup", δηλώνει, μιλώντας στο CNBC.
Kατά τον πρώην ισχυρό άντρα της Pimco, η Ελλάδα αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει στο Eurogroup, προκειμένου να εξασφαλίσει την τετράμηνη παράταση της οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους.
"Μια ευρωπαϊκή βουλή μπορεί εύκολα να απορρίψει τη συμφωνία της Παρασκευής", προειδοποιεί.
Ταυτόχρονα, επαναδιατυπώνει την άποψη πως η συμφωνία του Eurogroup δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο, παρά χρόνο στην Ελλάδα.
"Σήμερα η Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν κατά το ξέσπασμα της κρίσης.
Επομένως, η Ευρωζώνη θα μπορέσει να επιβιώσει σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ", καταλήγει.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

El-Erian: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα - Μικρό βήμα η συμφωνία του Eurogroup
Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη απέφυγαν άλλη μία κρίση την Παρασκευή.
Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, υπήρξε μια συμφωνία για την παράταση τεσσάρων μηνών του προγράμματος στήριξης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον M. El-Erian της Allianz.
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τις δύο πλευρές των διαπραγματευτών να δηλώσουν δημόσια ότι νίκησαν, αν και οι δύο πλευρές παρουσιάζονται ανταγωνιστικές.
Αντί για μια αποφασιστική λύση, η συμφωνία της Παρασκευής ήταν ένα μικρό βήμα σε μια παρατεταμένη και περίπλοκη διαδικασία.
Η ισχύς της συμφωνίας θα δοκιμαστεί ήδη από σήμερα όταν η Ελλάδα θα υποβάλει έναν κατάλογο πολιτικής προς έγκριση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αλλά μήπως η έγκρισή τους είναι μόνο μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να μπορέσει να επαναφέρει σε θετικό πρόσημο τη σχέση της με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να εδραιώσει τη συμμετοχή της στην νομισματική ένωση.
Μόλις Ελλάδα ξεπεράσει το σημερινό εμπόδιο, η συμφωνία θα υπόκειται σε έγκριση από τα κοινοβούλια αρκετών μελών της Ευρωζώνης.
Σε ορισμένα κοινοβούλια - ιδιαίτερα εκείνα της Γερμανίας και της Φινλανδίας - το κύριο μέλημα θα είναι το κατά πόσον, για μια ακόμη φορά, η ζώνη του ευρώ έχει υποκύψει στις πιέσεις από την Ελλάδα.
Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε μια αφήγηση έκλεισαν χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως σπάταλη και απρόθυμοι να ζουν μέσα που διαθέτει.
Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται: επειδή η απόρριψη από ένα και μόνο εθνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι δύσκολες προοπτικές για τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις αντανακλούν ένα ευρύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο έχει ενταθεί από τις πρόσφατες συγκρούσεις, ειδικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Eurogroup, και ένα δημόσιο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.
Αυτή η διάβρωση της εμπιστοσύνης εμποδίζει τη σύγκλιση απόψεων.
Και αυτό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές όταν πρόκειται για την εύρεση μιας συμβιβαστικής προσέγγισης που, κατ 'ανάγκη, βασίζεται σε μικρά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Η συμφωνία της Παρασκευής όπου είναι απαραίτητο είναι ακόμη μακριά από επαρκής.
Η συμφωνία, για τη διατήρηση της ροής των επίσημων ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Ελλάδα, εν αναμονή της συνολικής συμφωνίας για το περίπλοκο και αμφιλεγόμενο μίγμα λιτότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους, είναι σημαντική.
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης θα είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν, καταλήγει ο El-Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης