Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: H Ελλάδα αποφασισμένη να εγκαταλείψει το ευρώ σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη

MarketWatch: H Ελλάδα αποφασισμένη να εγκαταλείψει το ευρώ σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη
Η Ελλάδα σύντομα θα φύγει από την ευρωζώνη από μόνη της σύμφωνα με το MarketWatch
Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με άρθρο του οικονομολόγου Irwin Kellner, στο MarketWatch, με αφορμή το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup.
«Οι συνομιλίες δεν πάνε καλά, καθώς καμία πλευρά δεν δέχεται να υποχωρήσει. Οι δανειστές προειδοποιούν την Ελλάδα να συμφωνήσει σε παράταση του προγράμματος ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε συμφωνία με τους δικούς της όρους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την έξοδο από την ευρωζώνη» αναφέρονται.
Ωστόσο σημειώνεται ότι αν η Ελλάδα αφήσει την ευρωζώνη, το κοινό νόμισμα θα βρεθεί υπό πίεση, δεδομένου ότι θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλες χώρες να εγκαταλείψουν την ένωση, προκαλώντας ένα «ντόμινο».
«Ακόμα και τώρα, υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για τον τερματισμό του ευρώ στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο» τονίζει ο Irwin Kellner.
Όπως σημειώνεται οι οικονομολόγοι από την αρχή της ίδρυσης της Ευρωζώνης ήταν επιφυλακτικοί για το αν το ευρώ θα «κρατήσει» πολύ καιρό. 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελείται από μια ομάδα χωρών που οδήγησαν σε μια ένωση μόνο κατ 'όνομα, καθώς αυτή η ένωση είχε λίγη εξουσία επί των μελών της.
Ειδικότερα όσο αφορά το θέμα της οικονομικής πολιτικής, «κάθε χώρα είναι ελεύθερη να τρέχει το δικό της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής του και να διαχειρίζεται την οικονομία της κατά το δοκούν» σημειώνει ο αμερικανός οικονομολόγος.
Παράλληλα κάθε χώρα της ένωσης συνδέθηκε με το ευρώ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ρυθμοί της οικονομίας τους.
«Ορισμένες χώρες σύντομα είχαν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, ενώ άλλες παρουσίασαν ελλείμματα. Οι χώρες με ελλείμματα αναγκάστηκαν να συμπιέσουν τις οικονομίες τους, προκειμένου να καταστούν ανταγωνιστικές με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης» επισημαίνει και συμπληρώνει: 
«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή η πολιτική δεν έγινε εύκολα αποδεκτή από τους πολίτες, που κουράστηκαν από τις κυβερνητικές περικοπές που επιβάλλονται από τους ηγέτες της ευρωζώνης».
«Εξαιτίας αυτού, οι πιέσεις προς την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εντείνονται» διαπιστώνει ο Irwin Kellner εκτιμώντας πως «μόλις Ελλάδα αποχωρήσει θα είναι μόνο θέμα χρόνου για να ακολουθήσουν και άλλες χώρες». 
Μάλιστα εκτιμά ότι θα αποδειχτεί πως η Ελλάδα μπορεί να τα πάει καλύτερα έξω από την ευρωζώνη από ό,τι ως μέλος της νομισματικής ένωσης.
Σύμφωνα με τον αμερικανό οικονομολόγο όλα αυτά θα συμβούν εξαιτίας μιας βασικής πλάνη που ήταν μέρος της δημιουργίας του ευρώ.
«Με απλά λόγια, δεν μπορεί να υπάρχει ένα νόμισμα που εξυπηρετεί μια ομάδα από πολιτικά ανεξάρτητες χώρες, που ο καθένας εφαρμόζει τη δική της οικονομική πολιτική» προσθέτει.
Για να επιβιώσει το ευρώ θα έπρεπε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να έχουν μία κοινή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. 
«Όσο αφορά την περίπτωση της Ελλάδα, αποχωρώντας από την Ευρωζώνη θα μπορεί να εκδώσει το δικό της νόμισμα.
Η «νέα δραχμή», όπως θα μπορούσε να ονομαστεί, θα μειωθεί αμέσως σε αξία σε σχέση με τα νομίσματα των άλλων χωρών, μέχρι να φτάσει σε ένα επίπεδο που θα κάνει τις εξαγωγές της χώρας ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι εκείνων των εμπορικών της εταίρων.
Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει το αναγκαίο εμπορικό της ισοζύγιο» τονίζει ο Irwin Kellner.
«Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι η Ελλάδα σύντομα θα φύγει από την ευρωζώνη από μόνη της. Τότε θα σηματοδοτήσει και την αρχή του τέλους για το ευρώ» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης