Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Expansion: Η Ελλάδα υπαναχωρεί – Αφού αρνήθηκε την τρόικα, τώρα επιστρέφει μαζί της στο τραπέζι του διαλόγου

Expansion: Η Ελλάδα υπαναχωρεί – Αφού αρνήθηκε την τρόικα, τώρα επιστρέφει μαζί της στο τραπέζι του διαλόγου
Αν και αποτελούσε απαρέγκλιτη θέση της ελληνικής κυβέρνησης η άρνηση να συνδιαλαγεί με την τρόικα, τώρα κάθεται στο τραπέζι μαζί της, ονομάζοντάς τη «οι θεσμοί»
Για υπαναχώρηση της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα της τρόικας κάνει λόγο σε άρθρο της η ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion, σημειώνοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να συνδιαλαγεί με την τρόικα, κάτι μάλιστα που αποτελούσε απαρέγκλιτη θέση της.
Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν, επισημαίνεται και σήμερα θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί της, αν και τώρα δεν θα την αποκαλεί τρόικα, αλλά «οι θεσμοί».
Κομισιόν, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, θα αναζητήσουν από σήμερα ένα «κοινό έδαφος» εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας.
Αυτή είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποτυχία που καταγράφηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ την Τετάρτη.
Το θέμα που τίθεται επί τάπητος, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι αν η Ελλάδα πρέπει ή όχι να ζητήσει επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει ένα πρόγραμμα – γέφυρα, όμως αντιδρά στις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαίοι εταίροι της.
Παράλληλα, το Eurogroup απαιτεί την τήρηση των συμφωνηθέντων και δεν πρόκειται να παρέχει επιπλέον βοήθεια αν δεν υπάρξουν προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις.
Όπως τονίζεται, σύμφωνα με πηγές στην Ε.Ε., υπήρξε μια προσέγγιση Τσίπρα και Dijsselbloem σχετικά με μια «κοινή φρασεολογία», όμως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωνε ότι αν η τεχνική λύση είναι ευαίσθητη, είναι δύσκολη η επίτευξη μιας πολιτικής δέσμευσης.
Τέλος, επισημαίνεται ότι παρά το εγκάρδιο κλίμα κατά τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τους εταίρους του, τα πράγματα ήταν διαφορετικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Φινλανδίας να είναι οι πιο επιθετικοί.
Ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy σημείωσε ότι όποιος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν άλλο να τη δανείσει, παρά μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη, ακόμη πιο επικριτικός ο φινλανδός πρωθυπουργός, Alex Stubb, ο οποίος τόνισε ότι έχει αρχίσει να εξαντλείται η υπομονή του με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας το ποσό που έχει δανείσει η χώρα του στην Ελλάδα.
Οι αναληφθείσες δεσμεύσεις και κυρίως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αποπληρωμή του χρέους, αποτελούν τη μεγάλη κόκκινη γραμμή της Ευρωζώνης.
Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα προς τους ψηφοφόρους του και το Κοινοβούλιο, όμως στις Βρυξέλλες νίπτουν τας χείρας τους: «αυτό το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, είναι δικό τους», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης