Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Η Ελλάδα μετά το Grexit… - Ποιοι ωφελούνται και ποιοι όχι - Ο ρόλος της νέας δραχμής

Reuters: Η Ελλάδα μετά το Grexit… - Ποιοι ωφελούνται και ποιοι όχι - Ο ρόλος της νέας δραχμής
«Σε γενικές γραμμές πάντως, η ζωή εκτός ευρώ θα είναι αρκετά σκληρή» 
Το Grexit θα είναι ξαφνικό, βίαιο και πιθανώς… εν μέσω της νυκτός, προειδοποιεί το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, αν και η νέα κυβέρνηση - όπως άλλωστε και οι Ευρωπαίοι εταίροι – επιθυμούν τη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μία τυχόν αποτυχία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις θα αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο του Grexit.
«Εάν δεν υπάρξει παράταση ή αντικατάσταση του προγράμματος, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, συνεπάγοντας την έξοδο από το ευρώ» επισημαίνει το Reuters.
Ένα τέτοιο σενάριο, εξηγεί χαρακτηριστικά, απαιτεί την άμεση δράση της κυβέρνησης, θέτοντας ευθύς εξαρχής περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, προκειμένου να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη φυγή καταθέσεων.
Το δεύτερο βήμα της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος, το οποίο αναπόφευκτα θα είναι αρκετά αδύναμο, λόγω των μειωμένων αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας – εξέλιξη που θα επιφέρει τεράστιο άλμα στον πληθωρισμό.
«Στην αρχή το Grexit θα επιφέρει στους Έλληνες μεγαλύτερο πόνο από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής λιτότητας» εκτιμά το Reuters.
Ωστόσο, υπάρχουν και τα θετικά σημεία, καθώς η υποτίμηση θα καταστήσει ανταγωνιστικότερους αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός.
«Σε γενικές γραμμές πάντως, η ζωή εκτός ευρώ θα είναι αρκετά σκληρή» υπενθυμίζει το Reuters.
«Η ελληνική οικονομία καταστράφηκε από την απόφαση ένταξης στο ευρώ. Όμως, πλέον δεν είναι εύκολο να φύγει και να δημιουργήσει κάτι νέο» παραδέχεται ο F. Savary, αναλυτής της Reyl Asset Management.
«Πιστεύετε πως το 25% των Ελλήνων, όπου είναι άνεργο, θα βρει δουλειά στον τουριστικό κλάδο. Πιστεύεται πως η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω του 25% μετά το Grexit» διερωτάται χαρακτηριστικά.
Αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως η έξοδος από το ευρώ θα ωθήσει την Ελλάδα σε ακόμη μία βαθιά ύφεση, η οποία θα οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των επιπέδων ζωής των Ελλήνων.

Νέα… δραχμή
Η έξοδος από το ευρώ θα επιφέρει πολλές καινοτομίες, καθώς μία σειρά ζητημάτων θα χρήζει μίας νέας, άγνωστης αντιμετώπισης.
Ως παράδειγμα, το Reuters επικαλείται τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε ξένο συνάλλαγμα ή τις εισαγωγές πετρελαϊκών και φυσικού αερίου.
Μόνο για το 2014, η Ελλάδα κατέβαλλε 7,5 δισ. για την εισαγωγή ενεργειακών αγαθών, ήτοι το 5% του ΑΕΠ.
Μία ενδεχόμενη υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος είναι σίγουρο πως θα διπλασιάσει το συγκεκριμένο κόστος.
Από το Grexit όμως, εκτός του τουρισμού, ωφελημένοι θα εξέλθουν και οι κλάδοι των ακτοπλοϊκών, των αγροτικών προϊόντων, των κατασκευαστικών υλικών και ίσως, των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Όμως, αξίζει να σημειωθεί πως το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας παραμένει άνω των 16 δισ. ευρώ, ήτοι στο 11% του ΑΕΠ.

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης