Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Ελλάδα και Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν σε ένα προληπτικό πρόγραμμμα - Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας

HSBC: Ελλάδα και Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν σε ένα προληπτικό πρόγραμμμα - Κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας
Η κύρια πηγή διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έγκειται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που καλείται να επιβάλλει - ή να απορρίψει - η Αθήνα
Απογοητευτική χαρακτηρίζει την έκβαση του Eurogroup της Τετάρτης 11/2 η HSBC, σε νέα 4σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Eurogroup and Greece".
Όπως επισημαίνει, ακόμη κι αν οι προσδοκίες για το Eurogroup ήταν εξαρχής χαμηλές, τελικά η έκβασή του κατόρθωσε να απογοητεύσει.
Το γεγονός ότι δεν υπήρξε τελικά συμφωνία στο Eurogroup της Τετάρτης και επομένως, έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις, αντανακλά τον κίνδυνο να λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας στις 28 Φεβρουαρίου και οι συζητήσεις να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.
Είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις έως το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ρίξει τους τόνους και να χαλαρώσει τις θέσεις της.
Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αντιδρά σθεναρά σε κάθε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, επιμένοντας πως χρειάζεται ένα δάνειο - γέφυρα διάρκειας από 4 έως 6 μήνες.
Όπως εκτιμά η HSBC, η κύρια πηγή διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έγκειται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που καλείται να επιβάλλει - ή να απορρίψει - η Αθήνα.
Σύμφωνα με τη βρετανική επενδυτική τράπεζα, οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά από τον στόχο για επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων η έκβαση των διαπραγματεύσεων να είναι θετική, Ελλάδα και Ευρωπαίοι θα καταλήξουν πιθανότατα σε μια συμφωνία για ένα προληπτικό πρόγραμμα (precautionary programme), το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, με λογικά επιτόκια.
Η βρετανική τράπεζα δεν θεωρεί, τέλος, πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης