Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Σφίγγει ο κλοιός για τις ελληνικές τράπεζες… - Αντέχουν, αλλά για πόσο ακόμη;

WSJ: Σφίγγει ο κλοιός για τις ελληνικές τράπεζες… - Αντέχουν, αλλά για πόσο ακόμη;
Στα 14 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων τον Ιανουάριο
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποθέματα, αλλά δεν αισθάνονται και πολύ καλά…
Τα άνωθεν υποστηρίζει η Wall Street Journal, η οποία εστιάζει στην περιρρέουσα ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα.
Επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν εκροές καταθέσεων, ύψους 80,3 δισ. ευρώ, ήτοι το 1/3 των καταθέσεων που βρίσκονταν στις τράπεζες, πριν την απόφαση της ΕΚΤ.
Όπως εξηγεί η Wall Street Journal, βάσει των ισολογισμών, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν 71 δισ. ευρώ σε μορφή ομολόγων και 227 δισ. ευρώ σε μορφή δανείων.
Όλα αυτά όμως, το Δεκέμβριο, καθώς από τις 11 Φεβρουαρίου τα 12,4 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland, υπάρχουν ακόμη 42 δισ. ευρώ σε ομόλογα με κρατική εγγύηση, τα οποία επίσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ΕΚΤ.
Επομένως, οι ελληνικές τράπεζες απομένουν με 17 δισ. ευρώ σε μορφή ομολόγων.
Όμως εξηγεί το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει 50 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τα δάνεια, δεδομένου πως το 35% εξ αυτών είναι μη εξυπηρετούμενα και πως τα εναπομείναντα δεν μπορούν να πωληθούν εξ ολοκλήρου, οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν με μόλις 74 δισ. ευρώ.
Κορωνίδα όλων συνιστά το γεγονός πως τον Ιανουάριο, περίπου 14 δισ. ευρώ έκαναν «φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες.
«Εφόσον οι καταθέτες χάσουν την πίστη τους στο τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση εμμείνει στο πρόγραμμά της, τότε αναπόφευκτα θα σημάνει συναγερμός» καταλήγει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης