Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η Ευρώπη έπρεπε να μιλήσει σκληρά στην Ελλάδα - Το έκανε η ΕΚΤ

Bank of America Merrill Lynch: Η Ευρώπη έπρεπε να μιλήσει σκληρά στην Ελλάδα - Το έκανε η ΕΚΤ
Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν μόλις ένα σαφές δείγμα του τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ, με πολύ μικρές (βραχυπρόθεσμες) συνέπειες
Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών χρεογράφων σχολιάζει η Bank of America Merrill Lynch, στη σημερινή της ανάλυση, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη.
Σύμφωνα με την 3σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο "More pressure on Greece" (περισσότερη πίεση στην Ελλάδα), η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι ο λόγος για τον οποίο έλαβε την απόφαση η ΕΚΤ είναι ότι η απόφαση αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι επί του παρόντος είναι αδυνατόν να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του προγράμματος.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα καλυφθούν μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) που παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Η Bank of America Merrill Lynch υπενθυμίζει ότι έχει υποστηρίξει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μιλήσει σκληρά στην Ελλάδα.
Πιστεύει ότι αυτή η κίνηση είναι μόλις ένα σαφές δείγμα του τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ, με πολύ μικρές (βραχυπρόθεσμες) συνέπειες.
Η απόφαση επηρεάζει περί 8 δισ. τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων των 3,5 δισ. ευρώ εντόκων).
Επίσης, επηρεάζει τα τραπεζικά ομόλογα υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα οποία επρόκειτο να χάσουν την επιλεξιμότητα τους από τις 28 Φεβρουαρίου.
Με άλλα λόγια, η αυξητική επίδραση από τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετίζονται με τα 8 δισ. ευρώ των τίτλων του Δημοσίου.
Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι:
1) Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τους ελληνικούς τίτλους μόνο για την αναχρηματοδότησή τους μέσω της ελληνικής κεντρικής τράπεζας (μέσω του ELA), πράγμα που συνεπάγεται ένα υψηλότερο επιτόκιο, ενώ ο κίνδυνος παραμένει στο ελληνικό σύστημα.
Αυτό είναι ένα εμπόδιο για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα.
Ακόμη και με τα δεδομένα του ELA, μπορούν να εξακολουθούν να κερδίζουν αξιοπρεπή περιθώρια με δεδομένες τις αποδόσεις των ΟΕΔ.
2) Η χρήση του ELA πρέπει να εγκρίνεται κάθε δύο εβδομάδες, το οποίο εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι αυτή που θα αποφασίζει αν θα περιορίσει ή διασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα.
Η Bank of America Merrill Lynch εμφανίζεται βέβαιη ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει μια μεγάλη επέκταση του ELA στην περίπτωση ενός bank run.
Αμφιβάλλει, επίσης, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση στο Ευρωσύστημα για τη μείωση της χρήσης του ELA των ελληνικών τραπεζών, ώστε να προκληθεί μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, δεδομένου ότι πριν από τρεις μήνες οι ελληνικές τράπεζες πήραν (υπό όρους) την έγκριση της ΕΚΤ μέσω των stress test που πραγματοποιήθηκαν.
3) Η ΕΚΤ τηρώντας τους δικούς της κανόνες έδωσε κίνητρα τόσο στους Έλληνες όσο και τους Ευρωπαίους να επιτύχουν μια πολιτική και τεχνική συμφωνία, αφού βεβαιωθεί πρώτα ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε λειτουργία.
4) Η ΕΚΤ άσκησε εμμέσως πίεση και στην ελληνική κοινή γνώμη.
Το χρονοδιάγραμμα της απόφασης, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στην Ελλάδα, ενώ επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση του επείγοντος.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Bank of America Merrill Lynch καταλήγει ότι πιθανόν η απόφαση της ΕΚΤ έγινε τη σωστή στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης