Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Les Echos: Αυστηρό μήνυμα από ΕΚΤ σε Αθήνα – Νέα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις ελληνικές τράπεζες

Les Echos: Αυστηρό μήνυμα από ΕΚΤ σε Αθήνα – Νέα δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις ελληνικές τράπεζες
Η ελληνική κυβέρνηση δεν εγγυάται ότι επιθυμεί συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, εκτιμά η ΕΚΤ
Καμία συμφωνία για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καμία ρευστότητα, αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε την Τετάρτη στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αθήνας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνεται σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Les Echos, αναφερόμενη στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας να πάψει να δέχεται αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.
Η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφέρει καμία εγγύηση ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε μια συμφωνία σχετικά με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η οποία θα εγκρινόταν από τους κυριότερους πιστωτές της, την Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ίδια την ΕΚΤ, αλλά και στο ότι η Αθήνα θέλει να γυρίσει την… πλάτη στην τρόικα και να τους πείσει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός εκείνου της λιτότητας.
Με τη χθεσινή απόφασή της, σημειώνεται στο άρθρο, η ΕΚΤ θέλησε να προειδοποιήσει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, με την απόφαση αυτή επικρέμαται πάνω από τις ήδη εύθραυστες ελληνικές τράπεζες μια νέα δαμόκλειος σπάθη.
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται περισσότερο από ποτέ στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τα νέα μαθήματα που θα κληθούν να μάθουν, πέραν αυτού της Φρανκφούρτης, από την ευρωπαϊκή περιοδεία σε μια προσπάθεια να δουν τις αντιδράσεις σχετικά με την πρότασή τους για ένα «new deal».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης