Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

High Frequency Economics: Θέμα χρόνου η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης και η χρεοκοπία

High Frequency Economics: Θέμα χρόνου η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης και η χρεοκοπία
Σύμφωνα με τη High Frequency Economics σε λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση του Τσίπρα θα καταρρεύσει ενώ η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία
Για ασφυκτική πίεση του χρόνου προς την ελληνική κυβέρνηση, για να καταλήξει σε συμφωνία για το χρέος με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, κάνει λόγο ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics.
Ειδικότερα σε πρόσφατο σημείωμα της εταιρείας προς τους επενδυτές - πελάτες της, υπενθυμίζει ότι το χρονοδιάγραμμα του χρέους στην Ελλάδα οδηγεί τελικά σε ένα σενάριο.
Σύμφωνα με τη High Frequency Economics, το σενάριο θέλει την ελληνική κυβέρνηση να καταρρέει και τη χώρα να χρεοκοπεί, ενδεχομένως μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.
«Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία» αναφέρει ο Weinberg.
«Το μοναδικό ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα συμβεί αυτό.
Γιατί το να πιστέψουμε ότι θα συμβεί το αντίθετο, δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ευσεβής πόθος» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον Weinberg είναι δύσκολο να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία που η ελληνική κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστότητα.
Προκειμένου να καλύψει το σύνολο των αποπληρωμών χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει να μετακυλήσει (roll over) τα εκκρεμή έντοκα γραμμάτια, να εκτελέσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να εκδώσει νέα ομόλογα ύψους 27,6 δισ., διαμηνύει ο Weinberg.
Με τη ρευστότητα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις πληρωμές χρέους μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, εκτιμά ο Weinberg, το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αθετήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σχετικά με το χρέος.
Μάλιστα τονίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να εκδώσει μη εγγυημένα ομόλογα χωρίς εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
«Τουλάχιστον ο Τσίπρας έχει λάβει έναν ισοσκελισμένο σε μεγάλο βαθμό προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν θα πρέπει να ανησυχεί για μια διαρροή στις ταμειακές ροές στο άμεσο μέλλον.
Ο Τσίπρας, ωστόσο, έχει λάβει υποσχέσεις, όπως την αύξηση των δημοσίων δαπανών και την προσφορά φορολογικών ελαφρύνσεων» υπογραμμίζει ο Weinberg.
Τέλος, σύμφωνα με τον Weinberg, η Ελλάδα έχει ανάγκη για περισσότερα χρήματα από όσα έχει, εκτός αν κάνει πίσω στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της αλλιώς θα μείνει «με την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει κάποιο θαύμα, ώστε να αποπληρώσει τα 330 δισ. του χρέους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης