Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η νηνεμία μετά την καταιγίδα - Θετική εξέλιξη η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

FT: Η νηνεμία μετά την καταιγίδα - Θετική εξέλιξη η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι γεγονός, ακόμη κι αν ο Γ. Βαρουφάκης διαμηνύει πως η Ελλάδα στοχεύει σε ένα "νέο συμβόλαιο" με τους δανειστές
Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, μετά τον πανικό που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, αναφέρουν με τη σειρά τους και οι Financial Times, σχολιάζοντας την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, η αποκλιμάκωση των πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων θυμίζει τη νηνεμία μετά την καταιγίδα...
Όπως τονίζεται, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν, μετά τα δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα στα οποία ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα.
Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι γεγονός, ακόμη κι αν ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διαμηνύει πως η Ελλάδα στοχεύει σε ένα "νέο συμβόλαιο" με τους δανειστές.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, μετά το χάος της Παρασκευής 30 Ιανουαρίου 2015 σήμερα 2 Φεβρουαρίου η κατάσταση στην αγορά ομολόγων είναι πιο ψύχραιμη.
Αν και δεν υπάρχουν τιμές στις πλατφόρμες, ωστόσο υπάρχει αίσθηση ότι τελικώς η Ελλάδα δεν θα συγκρουστεί με την ΕΕ και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό ο μέσος όρος όλων των ελληνικών ομολόγων ήταν 48 μονάδες βάσης και σήμερα στις 50 μονάδες βάσης.
Προφανώς και τα ομόλογα βρίσκονται σε επίπεδα χρεοκοπίας και χρειάζεται άμεσα αποκατάσταση των ακροτήτων.
CDS και spreads έχουν εκτιναχθεί αλλά και οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Η 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 55,50 με 57 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 10,90% και απόδοση πώλησης 10,6%.
Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά με απόδοση 11,03% στις 29 Ιανουαρίου του 2015.
Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 1040 από 1057 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark διαμορφώνεται στις 2044 μονάδες βάσης από 1920 μονάδες βάσης, παραμένει σε επικίνδυνα επίπεδα αποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας αυξάνεται.
Οι 2044 μ.β. αποτελούν νέα υψηλά για το CDS για την περίοδο 2014 με 2015.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές πολύ χαμηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης, ενώ μετά τις αρχικές επιθετικές ρευστοποιήσεις βγαίνουν και αγοραστές.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 69,70 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 15% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 70,90 μ.β. με μέση απόδοση 19,40% και απόδοση αγοράς 19,85% .... από 3,5% όταν εκδόθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης