Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Φόβος στον διεθνή Τύπο για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα - Σε κίνδυνο η σταθερότητα

Φόβος στον διεθνή Τύπο για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα - Σε κίνδυνο η σταθερότητα
Τα διεθνή ΜΜΕ προειδοποιούν για την επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτική αβεβαιότητα
(upd)Προβληματισμός, έκπληξη και… φόβος επικρατεί στους κύκλους των διεθνών μέσων ενημέρωσης μετά την αιφνίδια απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου να επισπεύσουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θέτοντας σε… πρόωρο κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Η είδηση της επιτάχυνσης των εξελίξεων γύρω από την προεδρική εκλογή φιλοξενήθηκε σε όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία προειδοποιούν για την επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτική αβεβαιότητα.
Πιο αναλυτικά, οι Financial Times αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς επισπεύδει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει στην εξουσία την κυβέρνησή του, παρά την αποτυχία των σχεδίων του για ταχεία απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Ο Α. Σαμαράς επισπεύδει την προεδρική εκλογή κατά δύο μήνες, απόφαση η οποία ανακοινώθηκε λίγο μετά τη διαπίστωση στο Eurogroup της Δευτέρας πως η Αθήνα δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση από το πακέτο διάσωσης.
Εάν δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές... τις οποίες θα χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Όπως προσθέτουν οι Financial Times, η τελευταία κίνηση του Αντώνη Σαμαρά βασίζεται στην εξής παραδοχή:
Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως μια νέα δέσμευση για τερματισμό του μνημονίου στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή.
"Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει και αναδειχθεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές, η Ελλάδα θα βυθιστεί ξανά σε περίοδο αναταραχής, γεγονός που θα περιπλέξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας", σημειώνουν οι Financial Times.
Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η δίμηνη παράταση του ελληνικού μνημονίου, σε συνδυασμό με την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης που θα λάβει στη συνέχεια η Ελλάδα, μπορούν να στηρίξουν τον Αντώνη Σαμαρά να μην αποτύχει στην προεδρική εκλογή, αν την μεταβάλλει ως δημοψήφισμα για τον τερματισμό του μνημονίου.
Την ίδια στιγμή, υπό τον τίτλο «Ο Σαμαράς ρισκάρει με πρόωρες εκλογές, λόγω της εκλογής Προέδρου το Δεκέμβριο», το Bloomberg αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, κινδυνεύοντας να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
«Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει» ανέφερε νωρίτερα, η κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, ανακοινώνοντας την έναρξη της προεδρικής εκλογής.
Ας σημειωθεί πως η επίμαχη διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 Δεκεμβρίου.
Όπως εξηγεί το Bloomberg, βάσει του συντάγματος, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται η ψήφος 180 βουλευτών.
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 155 βουλευτές, γεγονός που σημαίνει πως η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών» επισημαίνει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο.
«Ορισμένοι βουλευτές, οι οποίοι δεν ανήκουν στον κυβερνητικό σχηματισμό, έχουν διαμηνύσει πως ίσως στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης για τον επόμενο Πρόεδρο. Όμως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποσαφηνίσει πως θα μπλοκάρουν κάθε επιλογή του Σαμαρά, προκειμένου να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές» καταλήγει το δημοσίευμα.
Άμεση ήταν και η αντίδραση του βρετανικού BBC, το οποίο σχολίασε με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο σχολιάζει την απρόσμενη εξέλιξη.
Eιδικότερα ο Mark Lowen που κάλυπτε τις εξελίξεις σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα το 2012 αναφέρει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο.
«H νέα εξέλιξη θα μπορούσε να σημαίνει την επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτική αβεβαιότητα. Αν νομίζατε ότι το προβληματικό παιδί της ΕΕ έχει ηρεμήσει, σκεφτείτε το ξανά!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο βρετανός δημοσιογράφος.
Παράλληλα σημειώνει το ενδεχόμενο διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας φαίνεται αρκετά ισχυρός.
Τέλος, υπό τον τίτλο «Greek government gambles on early presidential vote», το πρακτορείο Associated Press εκφράζει την έκπληξή του για την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή.
«Κανονικά η ψηφοφορία δεν αναμενόταν πριν τα τέλη Φεβρουαρίου. Η απόφαση της κυβέρνησης προκαλεί έκπληξη» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο και να αποφύγει τις εκλογές, χρειάζεται τη στήριξη και βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Ας σημειωθεί πως ο υπάρχων κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 155 βουλευτές, ενώ για την εκλογή Προέδρου απαιτούνται 200 ψήφοι στις πρώτες δύο ψηφοφορίες και 180 στην τρίτη και τελευταία.

Τι γράφει ο γερμανικός τύπος
Εκτενώς αναφέρεται στις εξελίξεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο γερμανικός τύπος.
Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa έχει τον τίτλο «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή». Όπως σημειώνει το dpa «ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο.
Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές.
Η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt υπό τον τίτλο: «O πρώην ταραχοποιός Τσίπρας προσπαθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσελκύσει επενδυτές». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στην Ελλάδα αυξάνονται οι πιθανότητες να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα τα πολιτικά ηνία. Όσο περισσότερο πλησιάζει στην εξουσία, τόσο πιο επίμονα προσπαθεί να πείσει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του δεν θα πρέπει να τους προκαλεί οποιονδήποτε φόβο. Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει αναταραχή σε όλη την ήπειρο, όταν με την υπόσχεση περί αποχώρησης από όλες τις συμφωνίες του προγράμματος βοήθειας είχε φτάσει κοντά σε εκλογική νίκη. Τώρα ο Τσίπρας υπόσχεται να διατηρήσει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. ‘Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ελλείμματα’, είπε το βράδυ της Κυριακής ενώπιον της ελληνικής βουλής. Επίσης δεν σχεδιάζεται η ανάληψη νέων χρεών».
Η Rheinische Post εκτιμά ότι «στην Ελλάδα της κρίσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ξεκάθαρους πολιτικούς συσχετισμούς προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά με τους διεθνείς πιστωτές. Το βράδυ της Δευτέρας επίσπευσε την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά το Φεβρουάριο. (…) Εάν εκλεγεί νέος πρόεδρος, ο Σαμαράς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».
Η Frankfurter Rundschau σημειώνει:
«Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις.
Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης