Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Paul Krugman: Η Ευρωζώνη βουλιάζει στην άβυσσο… - Υπεύθυνη για τη μοίρα της Ευρώπης η Γερμανία και όχι η «κακιά» Ελλάδα

Paul Krugman: Η Ευρωζώνη βουλιάζει στην άβυσσο… - Υπεύθυνη για τη μοίρα της Ευρώπης η Γερμανία και όχι η «κακιά» Ελλάδα
Νέα επίθεση του νομπελίστα οικονομολόγου στη Γερμανία
«Η καταστροφή της Ευρωζώνης δεν έρχεται από την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως από τη… Γερμανία»
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Paul Krugman, σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα New York Times, εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της Γερμανίας και της Angela Merkel.
Ειδικότερα, ο νομπελίστας οικονομολόγος υπογραμμίζει πως η Ευρώπη βιώνει μία… αργή καταστροφή.
«Γιατί η Ευρώπη καταρρέει σε έναν οικονομικό άβυσσο; Η απάντηση δεν βρίσκεται στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες συχνά – πυκνά στοχοποιούνται. Η ευθύνη για την καταστροφή της Ευρωζώνης έρχεται από το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, τη Γερμανία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διάσημος οικονομολόγος. 
Όπως εξηγεί, το βασικό αφήγημα για την ευρωπαϊκή οικονομία επιρρίπτει την ευθύνη για την καταρρέουσα Ευρωζώνη σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες κατηγορούνται για το υψηλό εργατικό κόστος και για τις δυσμενείς δημοσιονομικές πολιτικές.
«Όλα αυτά δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ένα μύθο και αυτό προκύπτει από μία απλή ματιά στους αριθμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως από το 1999 το γαλλικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά +1,7% ετησίως, ενώ το κόστος εργασίας κατά +1,9%.
Αυτά τα μεγέθη βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους της ΕΚΤ. Άλλωστε, παρόμοιες επιδόσεις έχουν παρουσιάσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία.
Έτσι, σύμφωνα με τον P. Krugman, για την… κατάντια της Ευρωζώνης δεν ευθύνεται ούτε το υψηλό κόστος εργασίας της Γαλλίας αλλά ούτε και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της Ελλάδας.
«Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της Ευρωζώνης, όταν ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι σχεδόν μηδενικός;» διερωτάται ειρωνικά ο P. Krugman, εξαπολύοντας νέα πυρά προς τις πολιτικές της Angela Merkel.
«Μία λύση έγκειται στην υιοθέτηση επιθετικών νομισματικών πολιτικών» επισημαίνει, συμπληρώνοντας όμως πως το Βερολίνο απορρίπτει τέτοιoυ έιδους λύσεις.
«Στην Ευρώπη επικρατούν διαρκώς οι κακές ιδέες. Δεν ευθύνεται φυσικά εξ ολοκλήρου η Γερμανία, αλλά η Γερμανία είναι ο μεγάλος παίχτης της Ευρωζώνης και η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω του Βερολίνου. Και για να γίνει αυτό» καταλήγει «χρειάζεται να σταματήσουμε να αναπαραγάγουμε το λανθασμένο αφήγημα της ευρωπαϊκής ελίτ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης