Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

University of Oxford – «Mαριονέτα» συμφερόντων η... τρόικα – Το παράδειγμα του ελληνικού χρέους και των αμυντικών δαπανών

University of Oxford – «Mαριονέτα» συμφερόντων  η... τρόικα – Το παράδειγμα του ελληνικού χρέους και των αμυντικών δαπανών
Oι κατασκευασμένοι... μύθοι
Σφοδρή κριτική εναντίον της τρόικας εξαπολύει με αφορμή την ελληνική περίπτωση, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές εναντίον τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, ο καθηγητής οικονομικών επιστημών του αμερικανικού πανεπιστημίου Simon Wren-Lewis, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Greece and denying responsibility», εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στην τρόικα, καταλογίζοντάς της σημαίνοντα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πρώτο λάθος έγκειται στους υπολογισμούς για το ελληνικό χρέος. Το δεύτερο λάθος έγκειται στην υπερβολική και απότομη λιτότητα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα λάθη είναι ανθρώπινα αρκεί να κατανοούνται και να διορθώνονται. Η τρόικα όφειλε να αναλάβει την ευθύνη του λάθους και να προσπαθήσει να αντλήσει διδάγματα. Κατά μία έννοια, το ΔΝΤ επιχείρησε να πραγματοποιήσει μία αυτοκριτική. Η ευρωπαϊκή πλευρά όμως, φαίνεται πως εμμένει στο… λάθος.
Αντί της παραδοχής των λαθών, ορισμένοι προτιμούν την  κατασκευή συγκεκριμένων «μύθων» στους οποίος «φορτώνουν» την ευθύνη των λαθεμένων επιλογών.
Ένα από αυτούς τους μύθους επιρρίπτει την ευθύνη για την μη σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους στην ελλιπή εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας, του προγράμματος λιτότητας.
Ένας ακόμη μύθος έγκειται στην άρνηση των εργαζόμενων να αποδεχτούν τις μειώσεις μισθών, γεγονός που αντιβαίνει στην ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, το εργατικό κόστος βρισκόταν σε καθοδική τροχιά ήδη από το 2010. Τα επόμενα χρόνια μάλιστα, οι καθοδικές πιέσεις εντάθηκαν ακόμη περισσότερο.
Αδιαμφισβήτητα, συνεχίζει ο Simon Wren-Lewis, η τρόικα απέτυχε να αναγνωρίσει εγκαίρως την αναγκαιότητα διαγραφής χρέους. Αυτό ίσως οφείλεται στα πρόσωπα που κρατούν στα χέρια τους το ελληνικό χρέος.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 «φλέρταρε» με την κυβέρνηση, τότε η τρόικα απείλησε την Ελλάδα με χρεοκοπία. Αυτό οφείλεται όχι στην εκτίμηση για επιβλαβείς συνέπειες στην ελληνική οικονομία, αλλά στους φόβους για αναστολή της πληρωμής των τόκων.
Ένα καλό παράδειγμα συνιστούν οι αμυντικές δαπάνες, οι οποίες παραδοσιακά διοχετεύονταν κατά μεγάλο μέρος στα… γερμανικά υποβρύχια. Οι δαπάνες της Ελλάδας για την άμυνα είναι πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επομένως, ο τομέας της άμυνας ήταν πρόσφορος για εκτεταμένες περικοπές. Ωστόσο, η τρόικα απέφυγε να επιβάλλει συρρίκνωση των αμυντικών δαπανών….
«Η άρνηση της ευθύνης, η μη παραδοχή των λαθών και η επανάληψη αυτών είναι επικίνδυνη για όλους» καταλήγει με νόημα, ο καθηγητής της Οξφόρδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης