Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μεσολάβηση Macron και Scholz για τη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Μεσολάβηση Macron και Scholz για τη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
Macron και Scholz θα μεσολαβήσουν για τη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Σχετικά Άρθρα
Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της σύγκρουσής τους, θα συναντηθούν την Πέμπτη 1/6 στη Μολδαβία υπό την αιγίδα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε την Τρίτη η γαλλική προεδρία.
Οι δυο χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες εδώ και δεκαετίες για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχαν ήδη συναντηθεί στο ίδιο πλαίσιο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τον Οκτώβριο στην Πράγα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν ήταν παρών στη συνάντηση της Πράγας αλλά θα είναι σε αυτή στο Κισινάου, στο περιθώριο της δεύτερης διάσκεψης κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Γαλλίας αυξήθηκε στα τέλη του 2022, με τον Μακρόν να κατηγορεί τότε τη Ρωσία ότι «έπαιξε το παιχνίδι» του Μπακού, με μια «τουρκική συνενοχή» απέναντι στην Αρμενία.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έγιναν εντατικές και δείχνουν να έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, με την ώθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Παράλληλες συνομιλίες διεξάγονται επίσης υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.
Στις 14 Μαΐου, σε συνεδρίαση που οργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Σαρλ Μισέλ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας.
«Μπορεί να υπογραφεί ειρηνευτική συνθήκη», δήλωσε την Παρασκευή η πρεσβευτής του Αζερμπαϊτζάν στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες στο Κισινάου θα είναι ενδεχομένως καθοριστικές.
Το Μπακού και το Γερεβάν αναμετρήθηκαν σε δύο πολέμους --στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και μετά το 2020- για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το 2020, η Αρμενία παραχώρησε τμήματα εδάφους που ήλεγχε επί δεκαετίες.
Οι Αζέροι έχουν αποκλείσει επίσης εδώ και μήνες μια οδό ζωτικής σημασίας που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης