Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εκβιάζει η Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση: Θα εξαρτηθεί από τη στάση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Εκβιάζει η Τουρκία για αποστρατιωτικοποίηση: Θα εξαρτηθεί από τη στάση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
«Κλειδί» η στάση Μητσοτάκη για την Τουρκία, αναφέρει στην Euractiv Τούρκος αξιωματούχος
Σχετικά Άρθρα

Η στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα θα κρίνει το εάν η Τουρκία θα θέσει το θέμα της αποστρατικοποίησης νησιών στη επικείμενο Σύνοδο του ΝΑΤΟ (29-30/6), ανέφερε στην ελληνική έκδοση της EURACTIV ανώτατος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Αν και τις τελευταίες μέρες έχει εξαφανιστεί από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η συζήτηση περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, παραμένει πάντα ως ένα θέμα που ενδέχεται να τεθεί στη Μαδρίτη.
«Θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα και μετά θα βαθμονομήσουμε τη δοσολογία» είναι το μήνυμα από την τουρκική πλευρά για το πως θα συμπεριφερθεί στο ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας, σε ερώτημα της EURACTIV προς ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο της Τουρκίας.

«Κλειδί» η στάση Μητσοτάκη για την Τουρκία

Η τουρκική ηγεσία περιμένει να δει πως θα συμπεριφερθεί η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ανάλογα θα αντιδράσει.
Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο, θα υπάρξει και αντίστοιχη αντίδραση από την Άγκυρα στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που δημοσίευσε χθες η EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν και πάλι την Τουρκία για τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.
Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.
Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για τέταρτο μήνα και την Τουρκία να θέτει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας, τις τελευταίες μέρες είδαν το φως δημοσιεύματα ότι η Άγκυρα θα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Ένα ζήτημα που έχει σηκώσει ψηλά το τελευταίο διάστημα το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία από τον Πρόεδρο Ερντογάν μέχρι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Kαλύτερα να μην ενοχλείτε την Τουρκία αυτή τη στιγμή»

Σε περίπτωση κατάθεσης προς συζήτηση του θέματος της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, θα υπάρξει άμεσα αναβάθμιση της αμφισβήτησης ελληνικής κυριαρχίας από ρητορικό αίτημα σε ακόμα ένα ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών που προστίθεται προς συζήτηση, στο υψηλότερο επίπεδο.
«Αν θέλετε ένα ήρεμο καλοκαίρι, τότε αρχίστε να συμπεριφέρεστε έτσι», είχε δηλώσει ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος την προηγούμενη βδομάδα στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι «καλύτερα να μην ενοχλείτε την Τουρκία αυτή τη στιγμή».
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, «δεν είναι απαραίτητο να φωνάζετε συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι ικανή και θα υπερασπιστεί το έδαφός της αν χρειαστεί. Γιατί να δηλώνετε συνεχώς το αυτονόητο; Ποιος είναι γνωστός στην ιστορία που να λέει είστε ευπρόσδεκτοι στο έδαφός μας;»
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι «έχουμε μια παροιμία [στην Τουρκία] –«σφυρίζεις ενώ περνάς από το νεκροταφείο» – σημαίνει ότι φοβάσαι το περιβάλλον αλλά προσπαθείς να το κρύψεις σφυρίζοντας μια μελωδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->