Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απειλή Cavusoglu κατά Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών: Όσο δεν σταματούν, θα τους κυνηγάμε - Δεν μπλοφάρουμε

Απειλή Cavusoglu κατά Ελλάδας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών: Όσο δεν σταματούν, θα τους κυνηγάμε - Δεν μπλοφάρουμε

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε «ανοιχτά» την Ελλάδα απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών - Επιστολή στον ΟΗΕ έστειλε η Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, αλλά και θέμα εθνικής κυριαρχίας.
«Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu, χωρίς να διστάσει να απειλήσει την Ελλάδα πως θα την... κυνηγήσει, αν συνεχίσει τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, κατά... παράβαση των διεθνών συνθηκών.
Κι όλα αυτά τη στιγμή, που η Αθήνα έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ κάνοντας λόγο για υπονόμευση της ειρήνης από την πλευρά της Τουρκίας.

Οι απειλές του Cavusoglu

«Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά από το 1960 και είπαμε, "αν δεν τα παρατήσει, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία".

Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή τους δίνονται υπό όρους νησιά, εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω αυτό το θέμα. Το θέμα δεν πρέπει να απορριφθεί με κενά επιχειρήματα του τύπου "Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, έχει τα μάτια της στα εδάφη μας".
Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε "δεν πειράζει, όσα όπλα κι αν τοποθετήσουν". Εφόσον δεν σταματήσουν την παραβίαση, θα τους κυνηγάμε».

Βέλη και κατά των ΗΠΑ

Ο Cavusoglu έστρεψε τα βέλη του και κατά των ΗΠΑ, την οποία κατηγόρησε ότι δεν ακολουθεί πολιτική ισορροπιών: «Το είπαμε ανοικτά στις Ηνωμένες Πολιτείες: Τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο υπάρχει μίθα πολιτική ισορροπιών… Εμείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει παρέκκλιση από αυτή την ισορροπία. Το είπαμε αυτό και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Blinken, και προειδοποιήσαμε».
Δεν έκρυψε, τέλος την ενόχλησή του για την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα: «Παρ’ όλο που οι Αμερικανοί λένε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση δεν διέφυγε της προσοχής μας».

Η επιστολή της Ελλάδα στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έστειλε επιστολή (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου και την αποστρατιωτικοποίηση τους.
Στην επιστολή, η Αθήνα υπογραμμίζει -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αποτελούν νέα εξέλιξη που υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Επίσης, χαρακτηρίζονται «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι» οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους. Η Αθήνα επικαλείται δύο νομικές υποθέσεις που έχουν κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η μια μεταξύ της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης και η δεύτερη μεταξύ της Λιβύης και του Τσάντ.
Η επιστολή της Αθήνας έρχεται ως απάντηση στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου, Feridun Sinirlioğlu, της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.

Τα βασικά σημεία της επιστολής

Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους οι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.
Συγκεκριμένα, απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.
Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ότι όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.
Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα, σημείωναν διπλωματικές πηγές. Αντιθέτως, όπως τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας.
Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Το casus belli της Τουρκίας

Στην ίδια επιστολή γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων.
Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.
Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης