Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιμένει η Τουρκία για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά - Celik: Να προσέχετε τι λέτε για τη Γαλάζια Πατρίδα - Επικίνδυνη η πολιτική Μητσοτάκη

Επιμένει η Τουρκία για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά - Celik: Να προσέχετε τι λέτε για τη Γαλάζια Πατρίδα - Επικίνδυνη η πολιτική Μητσοτάκη
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία επανέλαβε το αφήγημα περί ελληνικής κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στο αφήγημα περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά επιμένει η Τουρκία κλιμακώνοντας σε επικίνδυνα επίπεδα τις προκλήσεις, δύο ημέρες αφού ο πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.
Τη σκυτάλη αυτή τη φορά έλαβε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Omer Celik, ο οποίος δεν δίστασε κάνει λόγο για «επικίνδυνη» πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο ίδιος κάλεσε την Ελλάδα... να προσέχει τη λέει για τη «Γαλάζια Πατρίδα», καθώς -όπως λέει- οι δραστηριότητες της Τουρκίας «βασίζονται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο νόμο»
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά έχει επιδοθεί σε ακόμα ένα διπλωματικό μαραθώνιο διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνει ούτε ένα βήμα πίσω όσον αφορά την ελληνική κυριαρχία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Ελλάδα, ο Γερμανός καγκελάριο, Olaf Scholz, τη στιγμή που το Βερολίνο φαίνεται πως εγκατέλειψε την πολιτική των ίσων αποστάσεων.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής η Τουρκία θα αναγκαστεί να πληρώσει υψηλό κόστος.

Celik: Η αλλαγή του καθεστώτος του νησιού σημαίνει επίσης άνοιγμα προς συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, κινήθηκε κι ο Omer Celik, ο οποίος υποστήριξε ότι το γεγονός ότι ο στρατός παραμένει στα ελληνικά νησιά, ανοίγει τη συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας.
«Τώρα, εσείς μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία όταν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Αποκλείεται. Όταν η Τουρκία θέτει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, όλοι τους, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό υπουργό Εξωτερικών, προσπαθούν να εκφράσουν ότι η στάση της Τουρκίας είναι “πολύ επιθετική”» δήλωσε ο Celik μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το καθεστώς των νησιών είναι ξεκάθαρο. Αυτά τα νησιά θα είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Από τη στιγμή που το στρατιωτικοποιείς, αλλάζεις το καθεστώς των νησιών. Η αλλαγή του καθεστώτος του νησιού σημαίνει επίσης άνοιγμα προς συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας όπως εκφράζεται στη Συνθήκη για τη θέσπιση του σημερινού καθεστώτος του νησιού».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ (σσ. το κόμμα του Erdogan) ανέφερε: «Δεν έχει νόημα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά να αντιμετωπίσει την αναταραχή του στην εσωτερική πολιτική και κάποιες επικρίσεις στην εσωτερική πολιτική. Κάνει κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο. Λέει ότι “θα θέσω αυτό το θέμα στο ΝΑΤΟ και θα διασφαλίσω ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας”. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα έπεφτε στην παγίδα ενός τέτοιου παραλογισμού, μιας τέτοιας ασυνέπειας. Διότι το θέμα της ασφάλειας δεν επιδέχεται κακομαθημένης συμπεριφοράς».

«Η Γαλάζια Πατρίδα βαδίζεται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο νόμο»

Την ίδια στιγμή, σε αναρτήσεις του στο twitter, ο Celik ανέφερε ότι «οι δηλώσεις της Ελλάδας για την Τουρκία και τον πρόεδρό μας είναι απαράδεκτες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα, διαμαρτυρόμενη για την Τουρκία σε άλλες χώρες. Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη "Γαλάζια Πατρίδα" μας βασίζονται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο νόμο. Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας.
Η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει τι περιμένουν οι άλλες χώρες σε αντάλλαγμα για τη στήριξη που της δίνουν και να καταλάβει ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι να λύσει τα προβλήματα στο τραπέζι με την Τουρκία. Η Ελλάδα προτιμά τον παράνομο τρόπο, με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. Αυτός είναι ένας αδιέξοδος δρόμος».

 

Παναγιωτόπουλος: Σε εγρήγορση και ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

«Έχω τονίσει κατ' επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Manifesto».
Απαντώντας στο τι σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το «Μητσοτάκης τέλος για μένα» του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος, κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, προκαλεί εντάσεις».
«Απλώς εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα και ενισχύει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων, τα οποία, άλλωστε, εξετέθησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην αμερικανική ηγεσία και στο Κογκρέσο», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης