Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανθελληνικό παραλήρημα σε Τουρκία, παρά το φρένο από ΗΠΑ, ΕΕ - Kiliçdaroğlu σε Erdogan: Θα σε στηρίξουμε για τα νησιά

Ανθελληνικό παραλήρημα σε Τουρκία, παρά το φρένο από ΗΠΑ, ΕΕ - Kiliçdaroğlu σε Erdogan: Θα σε στηρίξουμε για τα νησιά
Tις τελευταίες ώρες παρατηρείται σαφής στροφή υπέρ της Ελλάδας, από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ανθελληνική ρητορική στην Τουρκία με την αντιπολίτευση να μπαίνει στον... χορό των προκλήσεων. Την απόλυτη στήριξη του στον πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, όσον αφορά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Kemal Kiliçdaroğlu. «Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!» είπε χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον Erdogan περί διακοπής των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τα... μαθήματα ιστορίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του (ΑΚΡ). Εξάλλου, κι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, απείλησε ότι η Άγκυρα θα θέσει θέμα κυριαρχίας εάν η Ελλάδα δεν αποσύρει τον στρατό από τα ελληνικά νησιά.
Κι όλα αυτά, ενώ τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια στροφή υπέρ της Ελλάδας, σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Ειδικότερα, από τη μία πλευρά, η Κομισιόν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, ενώ το State Department επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά. Υπενθυμίζεται, δε, ότι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε χθες (2/6/2022) την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση έναντι της Ελλάδας, καθώς η ένταση έχει κλιμακωθεί.

Στήριξη Kiliçdaroğlu σε Erdogan για τα νησιά που... καταλήφθηκαν

Απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Kemal Kiliçdaroğlu, ζήτησε να αυξηθεί η πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο προκαλώντας τον Erdogan να διεκδικήσει τα νησιά που... καταλήφθηκαν.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: "Μακάρι να με καλέσει ο Biden". Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!» είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο Erdogan είχε εξαπολύσει ακραία επίθεση στην Ελλάδα κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας. «Επέτρεψε την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα; Επέτρεψε. Είχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, είπα και στον υπουργό Εξωτερικών μου χθες. Τερματίσαμε τη Συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής με αξιοπρέπεια. Πας και κάνεις επίδειξη απογειώνοντας τα αεροπλάνα σου... Τι κάνεις; Σύνελθε! Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την ιστορία; Μετά αρχίζεις να κλαις και να γκρινιάζεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείς και θα μείνεις στον δρόμο. Δεν έχουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο. Είναι το ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ και μιλάνε εναντίον μας στο Κογκρέσο. Τους έχουμε βαρεθεί πλέον. Αν είσαι έντιμος, η θέση σου είναι έντιμη μπροστά μας, αν δεν είσαι τότε μην παρεξηγείς».

«Εκπαίδευση μελών του ΡΚΚ στο Λαύριο» βλέπει ο Soylu

Στο ανθελληνικό παραλήρημα συμμετέχει και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Süleyman Soylu, o οποίος σε ανάρτηση του στο twitter, έκανε λόγο για «εκπαίδευση μελών του ΡΚΚ στο Λαύριο» και «προστασία γκιουλενιστών».

 

«Το Δυτικό Μέτωπο όπως το ξέρετε
Πορεία του PKK από το Λαύριο προς την Αθήνα
Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ με την Ελλάδα
Αυτό είναι το μαζί;
Εκπαίδευση τρομοκρατών PKK/PYD στο Στρατόπεδο Λαυρίου
Προστασία στην τρομοκρατική οργάνωση Gülen.
Παρά τα όσα λέμε, υπάρχει επιμονή.
Και γείτονες
Και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ
Και υποστηρικτής της τρομοκρατίας
Όμορφη Δύση».
Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προβάλει δήλωση του που έγινε στις 17/2/2022 και στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Υπάρχουν χώρες γύρω που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ανακατωσούρα, με πρώτη την Ελλάδα
Για παράδειγμα, στο στρατόπεδο του Λαυρίου, που φέρει το σήμα των Ηνωμένων Εθνών, εδώ και περίπου 7-8 μήνες, η Ελλάδα ενεργοποιείται ξανά υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK».

Η απάντηση Θεοδωρικάκου σε Soylu

Σκληρή απάντηση στον Soylu δίνει με γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάνοντας λόγο για «μυθεύματα».
Συγκεκριμένα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει: «H Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει επιτέλους τη συνεχή επανάληψη μυθευμάτων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βάσεις τρομοκρατών. Αυτό είναι γνωστό και παραδεκτό από όλους και ο υπουργός Soylu θα έπρεπε να το αποδέχεται και να μην καταφεύγει σε φανταστικά σενάρια. Αυτή την υποχρέωση έχει για αποκατάσταση της αλήθειας ως υπουργός χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ».

Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από το State Department

Μια ηχηρή απάντηση στις επεκτατικές και αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας, η οποία παρουσίασε χάρτη με τα νησιά των Αιγαίων την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί εφόσον αυτά δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, έδωσε το State Department.
Συγκεκριμένα, το State Department απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, για τα ελληνικά νησιά, υποστήριξε ξεκάθαρα ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.
Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, επαναλαμβάνοντας τη θέση των ΗΠΑ, η οποία καλεί τις δύο χώρες να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Σαφές μήνυμα κατά Τουρκίας από Κομισιόν

Ξεκάθαρη θέση κατά της Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)», αναφέρει η Κομισιόν, σε απάντησή της σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών.
«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», καταλήγει η Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης