Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan κόβει επαφές με Ελλάδα: Τέλος οι διμερείς συνομιλίες - Οι Έλληνες να μάθουν από την ιστορία τους για να μην κλαίνε μετά

tags :
O Erdogan κόβει επαφές με Ελλάδα: Τέλος οι διμερείς συνομιλίες - Οι Έλληνες να μάθουν από την ιστορία τους για να μην κλαίνε μετά
Μιλώντας στο AKP, ο Erdogan ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξάγονται πλέον διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
(upd) Το σκηνικό για ένα θερμό καλοκαίρι με την Ελλάδα στήνει η Τουρκία, που δεν φαίνεται να ανησυχεί καθόλου από τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης αλλά ούτε και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει στους συνομιλητές του τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» ως απόδειξη των επεκτατικών βλέψεων της γείτονος χώρας.
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του (ΑΚΡ), o Erdogan ανακοίνωσε ότι διακόπτονται οι διμερείς επαφές με την Ελλάδα, ενώ άφησε αιχμές για τις υπερπτήσεις ελληνικών αεροσκαφών. «Δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από την ιστορία; Μετά αρχίζουν να κλαίνει και να γκρινιάζουν» επεσήμανε σε έντονο ύφος.
Την ίδια στιγμή, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet αφήνει αιχμές για τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκης με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και στις ΗΠΑ σχολιάζοντας: «Παραπονιέται για τη "Γαλάζια Πατρίδα" όπου και να πάει... Έδειξε τον χάρτη και στον Scholz».
Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να τηρήσει μια... ψύχραιμη στάση, ενημερώνοντας ΕΕ και ΗΠΑ για την τουρκική προκλητικότητα, χωρίς επί του παρόντος να έχει αποσπάσει κάποια δήλωση στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δηλώνει ότι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. «Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Erdogan για Ελλάδα: Τι κάνεις; Σύνελθε! Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την ιστορία;

Νέα επίθεση του στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoagan, ανακοινώνοντας ότι η Τουρία έχει διακόψει τις διμερείς συνομιλίες.
«Επέτρεψε την εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα; Επέτρεψε. Είχαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, είπα και στον υπουργό Εξωτερικών μου χθες. Τερματίσαμε τη Συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα. Είμαστε υπέρ μιας εξωτερικής πολιτικής με αξιοπρέπεια. Πας και κάνεις επίδειξη απογειώνοντας τα αεροπλάνα σου... Τι κάνεις; Σύνελθε! Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την ιστορία; Μετά αρχίζεις να κλαις και να γκρινιάζεις» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείς και θα μείνεις στον δρόμο. Δεν έχουμε πλέον διμερείς συνομιλίες μαζί τους. Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο. Είναι το ελληνοκυπριακό λόμπι στις ΗΠΑ και μιλάνε εναντίον μας στο Κογκρέσο. Τους έχουμε βαρεθεί πλέον. Αν είσαι έντιμος, η θέση σου είναι έντιμη μπροστά μας, αν δεν είσαι τότε μην παρεξηγείς».
Παράλληλα ο Erdogan αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία επισημαίνοντας ότι «έκλεισε μια πληγή».
«Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της ταυτότητα έπειτα από 84 χρόνια και κλείσαμε την πληγή που άνοιξε στην καρδιά της κατάκτησης, δόξα τω Θεώ. Η Αγία Σοφία πήρε και πάλι τη θέση της στον πολιτισμό μας ως η ανερχόμενη σημαία στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αντιδρούμε με ψυχραιμία» απαντά η Αθήνα

«Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.
«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».
Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, μιλά πάντα για τις ενέργειες μίας χώρας και όχι για πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. «Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», υπογράμμισε.

Hurriyet: Παραπονιέται για τη "Γαλάζια Πατρίδα" όπου και να πάει... Έδειξε τον χάρτη και στον Scholz

Ιδιαίτερα επικριτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet, με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz.
«Παραπονιέται για τη "Γαλάζια Πατρίδα" όπου και να πάει... Έδειξε τον χάρτη και στον Scholz» είναι ο τίτλος του δημοσίευματος. Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η Ελλάδα παραπονέθηκε για την Τουρκία τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ την ίδια ημέρα. Το δημοσίευμα της Hurriyet στέκεται σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και τόνισε ότι η Ελλάδα αποκρούει τις προκλήσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επενδύοντας στις σχέσεις με ισχυρούς εταίρους αλλά και στη δική της αποτρεπτική δύναμη.
Hurriyet.JPG

Αλλαγή στάσης από Γερμανία


Μεταστροφή από την πολιτική των ίσων αποστάσεων στην ελληνοτουρκική διαμάχη φαίνεται να επιχειρεί το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριο, Olaf Scholz, να διαμηνύει ότι δεν είναι ανεκτή η αμφισβήτηση της ακεραιότητας στην Ελλάδα.
Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, ο Γερμανός αξιωματούχος διεμήνυσε ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι προβοκάτσιες, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας» προσθέτοντας ότι «είναι λάθος οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».
Ερωτηθείς τι απάντησε ο Scholz στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του παρουσίασε και με στοιχεία την τουρκική προκλητικότητα που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου απάντησε ότι «πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ» προσθέτοντας ότι «τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου».
Ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου έκλεισε μάλιστα την απάντησή του με ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το Βερολίνο προς την Άγκυρα: «Δεν γίνεται ανεκτό να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης