Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Ο EastMed δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία - Μόνο μέσω Τουρκίας θα πάει αέριο στην Ευρώπη

Erdogan: Ο EastMed δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία - Μόνο μέσω Τουρκίας θα πάει αέριο στην Ευρώπη

Περιχαρής για το πάγωμα του αγωγού EastMed εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος

Σχετικά Άρθρα
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, βάζοντας στο στόχαστρο του και τον EastMed. «Το συγκεκριμένο project δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς της Τουρκία» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγες ώρες μετά την... επίδειξη αδελφικών σχέσεων με την Αλβανία.
«Ο Eastmed δεν αποτελεί ένα έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί. (Οι Αμερικανοί) έκαναν όλες τις κοστολογικές αναλύσεις και είδαν ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτή την προσπάθεια, δεν τους βγαίνουν οι λογαριασμοί. Η Αμερική είναι μια χώρα που ήδη κάνει όλα της τα βήματα βασισμένη στο κεφάλαιο. Με δεδομένο ότι οι αναλύσεις κόστους δεν απέδωσαν, οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους λέγοντας ότι "δεν είναι δουλειά που θα υλοποιηθεί". Έπειτα από όλα αυτά, εκείνο που συζητάμε είναι πως η συγκεκριμένη δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας», τόνισε ο Erdogan.

Οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Η προσέγγισή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη. Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, βάλαμε το θέμα σε επίσημο κείμενο. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας σε αυτό το επίσημο κείμενο. Αφενός, παραλάβαμε τέσσερα σκάφη γεώτρησης και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. Αυτά τα πήραμε για το τίποτα; Αυτά θα λειτουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα και θα λειτουργήσουν και στη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη».

Άνοιγμα στο Ισραήλ

Εξάλλου, ο Erdogan προχώρησε σε νέο άνοιγμα προς το Ισραήλ προτείνοντας μέχρι και αγωγό φυσικού αερίου.
«Όταν ήταν υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ο Berat (Albayrak) ακόμη, είχε έρθει τότε με μια προσφορά ο Ισραηλινός ομόλογός του. Ίσως θα μπορούσαμε τότε να συμπράτταμε με το Ισραήλ σε αυτή τη δουλειά. Θα μου πεις δεν μπορεί να γίνει τώρα; Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε τους όρους. Διότι αν αναλύσουμε τα οφέλη από μία τέτοια δουλειά, θα είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο... Οι συνομιλίες μας με τον Ισραηλινό πρόεδρο Herzog, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Bennett δίνουν μηνύματα σε διαφορετικό επίπεδο.
Εξάλλου, ξέρετε, πρόσφατα, δέχτηκα τους ραβίνους της Συμμαχίας των Ισλαμικών Χωρών στην προεδρία της Δημοκρατίας κι είχα συνάντηση μαζί τους. Αν είναι να κάνουμε πολιτική, η πολιτική δεν γίνεται με καβγάδες και με ξύλο. Πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτική στη γραμμή της ειρήνης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης