Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

EastΜed τέλος, η κυβέρνηση στρέφεται στο project EuroAfrica - O Biden ξαναβάζει στο παιχνίδι την Τουρκία

EastΜed τέλος, η κυβέρνηση στρέφεται στο project EuroAfrica - O Biden ξαναβάζει στο παιχνίδι την Τουρκία
H ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να ανακρούει πρύμναν και κοιτάζει εναλλακτικές προτάσεις.
Σχετικά Άρθρα

Μετά την αρνητική αναφορά του State Department για τον αγωγό East Med ως οικονομικά και περιβαλλοντικά μη βιώσιμη λύση αλλά και αναφορές πηγών της Κομισιόν στην ιστοσελίδα Euroactiv ότι ο αγωγός που θα συνδέσει Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα είναι εξαιρετικά «πολύπλοκο» έργο, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να ανακρούει πρύμναν και κοιτάζει εναλλακτικές προτάσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι στην ενημέρωση που έκανε στους κυβερνητικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε, σε ερώτηση που του απηύθυνε το ΒΝ,  ότι η κυβέρνηση κοιτάζει, πλέον, εναλλακτικές οδεύσεις που είναι τεχνολογικά πιο βιώσιμες, οικονομικά και τεχνικά πιο εφικτές, παραδεχόμενος εν ολίγοις τις αιτιάσεις των αμερικάνων και ευρωπαίων για τον αγωγό.

Η κυβέρνηση θα στραφεί ενεργειακά σε 3 πρότζεκτ

Η Ελλάδα θα παραμείνει, όπως είπε διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας και θα στραφεί σε τρία εναλλακτικά ενεργειακά πρότζεκτ. Το πρώτο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας με Αίγυπτο (Euroafrica) και η μεταφορά ενέργειας από την αφρικανική χώρα προς την Ελλάδα και από εκεί σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, όπως είπε θα είναι η πρώτη μεταφορά ενέργειας από Αφρική προς την Ευρώπη στην οποία, όπως τόνισε καταλυτικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία για την μερική διευθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας με την Αιγύπτου. Το δεύτερο είναι ο νέος κόμβος φυσικού αερίου που θα γίνει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP. Το τρίτο είναι ο ηλεκτρικός αγωγός και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Εuroasia) το οποίο παραμένει σε φάση συζήτησης και σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου αν και πιστεύεται ότι και αυτό το έργο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο.

Σε αμηχανία Ελλάδα και Κύπρος, κοιτάζουν πλέον εναλλακτικές

Όπως είναι φυσικό, οι αναφορές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τον East Med βάζει σε φάση αμηχανίας και τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, μιας και η Λευκωσία είχε επενδύσει ενεργειακά και διπλωματικά στον αγωγό αυτό και στο ρόλο της ως αναχώματος της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία εδώ και καιρό προσπαθούσε να βάλει εμπόδια στην κατασκευή του αγωγού και οι παρεμβάσεις του αμερικανικού ΥΠ.ΕΞ ουσιαστικά την ευνοούν. Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι παλαιές κυβερνητικές αναφορές για αλλαγή της διαδρομής του East Med και την προοπτική περάσματος από την Αίγυπτο, είχαν ενοχλήσει την κυπριακή κυβέρνηση και τότε είχαν διαψευστεί. Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται από τις εξελίξεις να βάλει στο συρτάρι την προοπτική του EastMed και αυτό θα προκαλέσει και αντιδράσεις στην Κύπρο.

Ο Biden ξαφνικά ξαναβάζει στο παιχνίδι την Τουρκία;

Tι σημαίνει διπλωματικά αυτή η αναδίπλωση; Επί της ουσίας, η αμερικανική πλευρά που επί προεδρίας Τραμπ στήριξε τον Eastmed, τώρα αλλάζει στάση και παγώνει την κατασκευή του. Πρόκειται για έναν αγωγό που με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου θα ήταν το αντίπαλο δέος για την προμήθεια με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, απέναντι στις ενεργειακές προμήθειες που έρχονται από τη Ρωσία και τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. Επισημαίνεται ότι ο Eastmed έθετε εκτός την Τουρκία από το νέο ενεργειακό χάρτη. Η Ουάσιγκτον επί της ουσίας, και με τις αιτιάσεις ότι ο αγωγός αποτελεί εστία εντάσεων στην περιοχή, ευνοεί την πολιτική της Άγκυρας. Ουσιαστικά την ξαναβάζει στο παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ευρύτερο παιχνίδι των ΗΠΑ στην περιοχή λόγω Ουκρανίας  

Παράλληλα, εκφράζεται από διπλωματικούς κύκλους η πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ παίζουν ένα ευρύτερο παιχνίδι καθώς με την πολιτική της θέτει τον αγωγό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ρωσία στα ανοικτά θέματα που υπάρχουν σχετικά με την Ουκρανία. Γι’ αυτό, άλλωστε, μετά το αμερικανικό non paper εκπρόσωπος του State Department αναγκάστηκε να διευκρινήσει ότι παρά τις επιφυλάξεις, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας (Αιγύπτου,Ισραήλ,Κύπρου,Ελλάδας) που εντάσσεται στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης…

Σωτήρης Πίκουλας

sotirispikoulas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης