Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Από τις αρχές του 2020 φαινόταν ότι είναι νεκρός ο EastMed – Κατέρρευσε ο σχεδιασμός, πέρασαν οι Τουρκικές θέσεις

Από τις αρχές του 2020 φαινόταν ότι είναι νεκρός ο EastMed – Κατέρρευσε ο σχεδιασμός, πέρασαν οι Τουρκικές θέσεις
Δεν πρόκειται να υλοποιηθεί o EastMed και μια ακόμη θέση του bankingnews δικαιώνεται, ήταν ένα σχέδιο οικονομικά ασύμφορο, επικίνδυνο γεωπολιτικά και με όρους ενεργειακής εξάρτησης εξίσου ασταθές.
Σχετικά Άρθρα

Ξαφνικά όλοι… αιφνιδιάστηκαν με το αμερικανικό non paper όπου επί της ουσίας αναφέρει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed έρχεται σε αντίθεση με τα τουρκικά συμφέροντας την περιοχή.
Επί της ουσίας οι αμερικανοί δεν στηρίζουν τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου που θεωρητικά θα συνέδεε τα κοιτάσματα του Ισραήλ ειδικά το Leviathan με την Κύπρο, την Ελλάδα και ακολούθως την Ιταλία.
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι ο EastMed αποτελεί μια ακόμη αποτυχημένη κίνηση εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος.
Αρχές 2020 όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο έλληνας πρωθυπουργός, ο Κύπριος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκαν για να υπογράψουν… την δήθεν μεγάλη συμφωνία το bankingnews με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα ανέφερε ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός είναι φιάσκο.
Οι βασικοί λόγοι ήταν τρεις

1)Ο ένας λόγος πρακτικός, το έργο είναι υποθαλάσσιο όπερ σημαίνει απαιτεί πολλά κεφάλαια και απαιτεί ακόμη περισσότερο χρόνο.
Ήδη οι Ιταλοί το αποδόμησαν θα απαιτηθούν 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί και έως τότε ίσως να μην έχει νόημα.

2)Στο μεσοδιάστημα η Ρωσία αλλά και άλλες χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουν καταστεί ισχυροί παίκτες στο φυσικό αέριο και ελέγχουν με τους αγωγούς που έχουν δημιουργήσει στο έδαφος την ροή πολύ φθηνότερου φυσικού αερίου σε σχέση με τον EastMed.
Το κόστος του φυσικού αερίου μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού θα ήταν 40% ακριβότερο σε σχέση με το κόστος των αγωγών που βρίσκονται στο έδαφος.

3)Ο τρίτος λόγος και εξίσου σημαντικός είναι ότι η Τουρκία είχε προχωρήσει με την Λιβύη στην αναγνώριση ΑΟΖ Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ο EastMed έκοβε εγκάρσια την τουρκολιβυκή ΑΟΖ.
Οι Τούρκοι έλεγαν – και αποδείχθηκε σωστά – ότι ο EastMed είναι καταδικασμένος να αποτύχει επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τότε με τον EastMed όπως και με την Ελληνογαλλική συμφωνία – φαρσοκωμωδία διατυμπάνιζε την μεγάλη ιστορική απόφαση των χωρών να ενωθούν και να δημιουργήσουν ένα φανταστικό υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου.
Τα ίδια έλεγε και με την περιβόητη – αστεία συμφωνία με την Γαλλία όπου οι Γάλλοι παρέχουν στρατιωτική συνδρομή στην ξηρά και όχι στην Θάλασσα.
Αυτό συνέβη γιατί απαγόρευσαν στους Γάλλους οι αμερικανοί οποιαδήποτε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και προφανώς ο Macron υπάκουσε.

Για μια ακόμη φορά το δόγμα Kissinger δικαιώνεται μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, οι ΗΠΑ πάντα θα θεωρούν σημαντικότερη σύμμαχο την Τουρκία η οποία συμμετέχει και με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

Ο EastMed είναι νεκρός ως σχεδιασμός.
Δεν πρόκειται να υλοποιηθεί o EastMed και μια ακόμη θέση του bankingnews δικαιώνεται, ήταν ένα σχέδιο οικονομικά ασύμφορο, επικίνδυνο γεωπολιτικά και με όρους ενεργειακής εξάρτησης εξίσου ασταθές.
eiastmedd3_b_n.jpg

EIASEMED2_bn.jpg
agogos-eastmed_BN.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης