Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο κόκκινο η ένταση στη Μεσόγειο - Με «απάντηση στο πεδίο» απειλεί η Τουρκία - «Είμαστε έτοιμοι», λέει η Αθήνα

Στο κόκκινο η ένταση στη Μεσόγειο - Με «απάντηση στο πεδίο» απειλεί η Τουρκία - «Είμαστε έτοιμοι», λέει η Αθήνα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια σε επίπεδο εξοπλισμών και Διεθνών Συμφωνιών έχουν γίνει από την Ελλάδα όσα δεν έγιναν τα τελευταία 40 χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Κόκκινο έχει χτυπήσει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Τουρκία -από τη μία πλευρά- να εκτοξεύει ευθείες απειλές ακόμα και για σύγκρουση και την Ελλάδα -από την άλλη πλευρά- να δηλώνει «έτοιμη» και να κουνάει το χαρτί των εξοπλισμών.
«Είμαστε έτοιμοι και σε εγρήγορση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ διπλωματικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα και υποστηρίζουν ότι η Τουρκία παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Είχε προηγηθεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που εκτόξευσε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ παραμένει το casus belli για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Με... χρήση «σκληρής δύναμης» απείλησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα.
Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά τις συμφωνίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ είναι εμφανής η πρόθεση της Τουρκίας να δοκιμάσει στην πράξη τη στήριξη που υπόσχονται στην Ελλάδα οι δύο δυνάμεις.
Την ανάγκη ανάσχεσης της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να θέσουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, Ελλάδα και Κύπρος. Αφορμή για να τεθεί το θέμα της Τουρκίας, αποτελεί η συζήτηση για το μεταναστευτικό που βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του Συμβουλίου. Ελλάδα και Κύπρος θα αναδείξουν την τουρκική παραβατικότητα.

Ετοιμότητα και εγρήγορση

Στο απόηχο των τουρκικών απειλών περί απάντησης στο πεδίο, η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη και σε εγρήγορση.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της απέναντι πλευράς». Μάλιστα διεμήνυσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια σε επίπεδο εξοπλισμών και Διεθνών Συμφωνιών έχουν γίνει από την Ελλάδα όσα δεν έγιναν τα τελευταία 40 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές απάντησαν με αυστηρό τρόπο στις ευθείες απειλές της Τουρκίας απορρίπτοντας ως αβάσιμα τα περί παραβιάσεων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
«Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί σήμερα (22/10/2021) και στη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης θα αναφερθούν σε όλο το εύρος των τουρκικών κινήσεων που απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί αρχικά στη μη τήρηση από πλευράς Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δεν δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Στο τραπέζι θα τεθούν και οι τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ με την παρενόχληση του Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης, αλλά και η παραβίαση -από την πλευρά της Τουρκίας- των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Οι ευθείες απειλές της Τουρκίας

Στον αντίποδα, η Τουρκία παραμένει πιστή στο δόγμα της κλιμάκωσης της έντασης κάνοντας μάλιστα λόγο για «απάντηση στο πεδίο».
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Είχε προηγηθεί -την ίδια ημέρα- η απειλή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος μιλώντας στο TRT World υποστήριξε ότι τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μη διαπραγματεύσιμα, ενώ προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».
«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία. Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε, για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματα μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα παράλληλα ο πρόεδρος μας Erdogan έκανε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης