Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Προβοκάτσια Γαλλίας, Ελλάδας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα - Διάβημα από την Ελλάδα

Cavusoglu: Προβοκάτσια Γαλλίας, Ελλάδας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα - Διάβημα από την Ελλάδα
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «αν φτάσουμε στο άλλο σημείο, όσα όπλα και ο,τιδήποτε άλλο αγοράσει η Ελλάδα, θα είναι άχρηστο»
Σχετικά Άρθρα

Για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια» από την Ελλάδα και τη Γαλλία στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αναφερόμενος στη δραστηριότητα του γαλλικού ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης, σε περιοχή ελληνικής ευθύνης.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε επίθεση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι δεν φέρθηκε έντιμα.

«Προβοκάτσια Ελλάδας - Γαλλίας»

«Άλλο ένα δείγμα πως (οι Έλληνες) δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας (με τον Νίκο Δένδια), ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ συμπλήρωσε «θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια. Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση. Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι' αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους διαμαρτυρηθήκαμε και το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν».
Εν τω μεταξύ, ο Cavusoglu ανέβασε τους τόνους αναφερόμενος στην αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και υποστήριξε: «Ο Δένδιας λέει πως πάρα τη Συνθήκη της Λωζάνης το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών παραβιάζεται επειδή υπάρχει απειλή. Όμως αυτή η παραβίαση του καθεστώτος όπως και οποιοδήποτε εξοπλιστικό προϊόν το οποίο αγοράζουν δεν θα τους βοηθήσει σε κανένα θέμα. Αν θα επιλύσουμε τα θέματα, θα το κάνουμε μεταξύ μας. Αν είναι να φτάσουμε στο άλλο το σημείο, όσα όπλα και οτιδήποτε άλλο αγοράσει η Ελλάδα, δεν θα έχει κανένα όφελος θα είναι άχρηστο».

«Ο Δένδιας δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα»

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Cavusoglu τόνισε: «Ο υπουργός Δένδιας δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα και δεν ήταν ειλικρινής και πριν από τη συνέντευξη τύπου η ελληνική πλευρά μας είχε πει ότι δεν θα χρησιμοποιούσε κάποια φράση η οποία θα δημιουργούσε πρόβλημα. Με αυτή την προσέγγιση όμως που επέδειξε η ελληνική πλευρά δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν πάρα πέρα οι σχέσεις. Εμείς παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι χωρίς προϋποθέσεις να συζητήσουμε θέματα των οποίων οι λύσεις είναι πιο εύκολες», τόνισε.

Παρενόχληση του γαλλικού πλοίου L’Atalante - Διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε η Ελλάδα αναφορά με την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου L'Atalante.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε στο διάβημα το βράδυ της Τρίτης (20/4/2021).
Υπενθυμίζεται ότι η παρενόχληση του γαλλικού πλοίου από την τουρκική φρεγάτα συνέβη το Σάββατο (17/4/2021).
Ειδικότερα, το γαλλικό ερευνητικό πλοίο L' Atalante ζήτησε από την Ελλάδα άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης και δυτικά του 28ου μεσημβρινού, περιοχής δηλαδή που αφορά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.
Μόλις η Ελλάδα εξέδωσε σχετική NAVTEX για τις 15, 16, 17 και 18 Απριλίου, η Τουρκία προχώρησε σε αντι-NAVTEX ενώ έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις στην περιοχή καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το πλοίο βρισκόταν σε ύδατα δικής της ευθύνης, αφού η περιοχή εμπίπτει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης