Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Αίγυπτος διαψεύδει την Τουρκία για ΑΟΖ και Ανατολική Μεσόγειο - Τι ισχυρίζεται η Άγκυρα

Η Αίγυπτος διαψεύδει την Τουρκία για ΑΟΖ και Ανατολική Μεσόγειο - Τι ισχυρίζεται η Άγκυρα
Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία", δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στο Κάιρο
Σχετικά Άρθρα

Το Κάιρο διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί προετοιμασίας κάποιων συναντήσεων με εκπροσώπους της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.
Όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δεν συζητούνται ούτε οι όποιες συναντήσεις ούτε η προετοιμασία τους.
"Καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων με την Τουρκία- άμεσες ή έμμεσες δεν πραγματοποιούνται" δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή, τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε δηλώσεις της Τουρκίας πρέπει να επιβεβαιώνονται με πραγματικές ενέργειες.
"Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών με το Κάιρο.
Όμως αυτές συνιστούν απλώς απόπειρες να βγει από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή.

«Η τουρκική ιδεολογία προκαλεί ανησυχία»

Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία μιλάει για την κληρονομιά των Οθωμανών στην Λιβύη, για το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" (οι διεκδικήσεις της Άγκυρας σε χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα) και το γεγονός ότι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, προκαλεί ανησυχία", δήλωσε η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στο Κάιρο.
Επίσης, όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μια ακόμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, "για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει".
"Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχει αναγκαιότητα να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα", δήλωσε η εν λόγω πηγή.
Μεταξύ άλλων το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε σήμερα Παρασκευή, ότι τις τελευταίες ώρες Άγκυρα και Κάϊρο είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες, κατά την διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές συζήτησαν την επικείμενη συνάντηση στο Κάιρο με την συμμετοχή διπλωματών και εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, η Αίγυπτος έθεσε ως όρο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, να σταματήσει η Άγκυρα "την κλιμάκωση της κατάστασης στην Μεσόγειο".
Σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu έκανε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών μεταξύ Άγκυρας και Καϊρου, σε διπλωματικό επίπεδο.
"Οι σχέσεις διακόπηκαν, πριν πολλά χρόνια και για αυτό δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν μέσα σε μια μέρα, σαν να μην έγινε τίποτα.
Για αυτό είναι σημαντικό να γίνουν διαδοχικές συναντήσεις, να ορισθεί ένας οδικός χάρτης και να ενεργήσουμε ξεκινώντας από αυτό" δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας :
"Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο, μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.
Επίσης ξεκινήσαμε επαφές σε διπλωματικό επίπεδο".

Για επανεκκίνηση των επαφών κάνουν λόγο οι Τούρκοι

Για επανεκκίνηση των διπλωματικών επαφών με την Αίγυπτο κάνει λόγο η Τουρκία, λίγα 24ωρα μετά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το οικόπεδο W18.
Ειδικότερα, τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, υποστήριξαν ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει τις διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο και ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία.
Ενώ και υπουργός Άμυνας Hulusi Akar δήλωσε πως η Αίγυπτος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ανατολική Μεσόγειο
Όπως μεταδίδει το Reuters, οποιαδήποτε αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα έχει συνέπειες σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπου Κάιρο και Άγκυρα διεκδικούν την επιρροή σε διάφορες περιοχές.
Σύμφωνα με πηγές από την Αίγυπτο, η Τουρκία έχει προτείνει μια συνάντηση όπου θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών, αλλά υποστήριξε ότι οι επαφές είναι ακόμα προκαταρκτικές.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είπε ότι οι επαφές δεν ήταν «στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά ακριβώς κάτω από το υψηλότερο επίπεδο.
Ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με την Αίγυπτο αλλά πολύ πιο έντονα».
Παράλληλα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, υποστήριξε: «Έχουμε επαφές με την Αίγυπτο τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών όσο και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών...
Οι επαφές σε διπλωματικό επίπεδο έχουν αρχίσει».

Γιατί πάγωσαν οι σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο ήταν παγωμένες από τότε που ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε τον Mohammed Mursi, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου και σύμμαχο του Erdogan, έπειτα από διαμαρτυρίες το 2013.
Σύμφωνα με πηγές της Αιγύπτου, ένα Αιγύπτιος αξιωματούχος ασφαλείας έλαβε ένα τηλεφώνημα από Τούρκο αξιωματούχο πληροφοριών την Πέμπτη (11/3/2021), στο οποίο αναφέρεται η επιθυμία της Τουρκίας για συνάντηση στο Κάιρο για συζήτηση οικονομικής, πολιτικής και διπλωματικής συνεργασίας.
Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος χαιρέτισε την κλήση και υποσχέθηκε να απαντήσει το συντομότερο δυνατό, ανέφεραν οι αιγυπτιακές πηγές.
Την πρόσκληση ακολούθησαν ανεπίσημες επαφές μεταξύ Αιγύπτιων και Τούρκων αξιωματούχων ασφαλείας στις οποίες συζητήθηκαν επικοινωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, που είναι πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, δεν τέθηκε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης θα είναι δύσκολη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος απορρίπτει κατηγορηματικά τις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Akar (ΥΠΕΘΑ Τουρκίας): Σημαντική η Αίγυπτος για την Αν. Μεσόγειο, ανάρμοστη η συμπεριφορά της Ελλάδας

Βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ηulusi Akar, σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του.
«Παρά τις προσπάθειες για εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, τύχαμε αρνητικής υποδοχής, ενεργειών και, φυσικά, παρενοχλήσεων.
Η Ελλάδα δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας εποικοδομητικά.
Ως εκ τούτου, ο τρόπος που θα συμπεριφερθεί και συμπεριφέρεται η Αίγυπτος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τον Akar, «είναι πολύ σημαντικό να σέβεται η Αίγυπτος τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι πρόσφατες εξελίξεις και η προσέγγισή μας με την Αίγυπτο είναι προς το συμφέρον τόσο των χωρών όσο και άλλων χωρών της περιοχής.
Επίσης, συνάδει με τους κοινούς πολιτιστικούς και ιστορικούς μας δεσμούς».
Για τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε:
«Αντί να έχουν για συνεργάτες τους τρομοκράτες του YPG, θα έπρεπε να συνεργάζονται με την Τουρκία, η οποία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια.
Προς τους Αμερικανούς, θέλω να σας θυμίσω ότι πρέπει να συνεργαστείτε με την Τουρκία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης