Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η κλιμάκωση από την Τουρκία σε τι αποσκοπεί; - Cesme και Γαλάζια Πατρίδα με 87 πλοία... δεν φέρνουν θερμό επεισόδιο

Η κλιμάκωση από την Τουρκία σε τι αποσκοπεί; - Cesme και Γαλάζια Πατρίδα με 87 πλοία... δεν φέρνουν θερμό επεισόδιο
Η κλιμάκωση δεν θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας στο Αιγαίο
Σχετικά Άρθρα

Παρά την σοβαρή κλιμάκωση στο Αιγαίο με το Cesme το τουρκικό ωκεανογραφικό - υδρογραφικό πλοίο το οποίο βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος σε διεθνή χωρικά ύδατα και την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan) όπου θα συμμετάσχουν 87 τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο... δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο.
Μπορεί η Τουρκία να διαμαρτυρήθηκε ότι παρενοχλήθηκε το "άοπλο" Cesme από ελληνικά F-16 και η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν η διάψευση ότι ουδέποτε συνέβη τέτοιο γεγονός... η ουσία είναι ότι θερμό επεισόδιο δεν θα υπάρξει.
To Cesme
πραγματοποιεί έρευνες στην επιφάνεια, δεν διεξάγει έρευνες όπως το Oruc Reis, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε από την Τουρκία η διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι η Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί τον μεγαλοιδεατισμό και τις μαξιμαλιστικές τακτικές της Τουρκίας που προφανώς δεν έχουν καμία βάση νομική, ιστορική αλλά και ουσιαστική.
Σε μια επίδειξη ισχύος, στην άσκηση Γαλάζια Πατρίδα θα συμμετέχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό Cesme θα διεξάγει -έως τις 2 Μαρτίου- υδρογραφικές έρευνες σε περιοχή μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Λέσβου.
Αν και οι έρευνες διεξάγονται σε διεθνή ύδατα, η εξέλιξη αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς το Cesme κινείται σε απόσταση μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ισχυροποιούν την θέση τους στην Αλεξανδρούπολη, ως ένδειξη την γεωστρατηγικής σημασίας που δίνουν στην περιοχή, για έλεγχο του Βοσπόρου με προφανή στόχο όχι την Τουρκία αλλά την Ρωσία.

Πως αξιολογεί τα δεδομένα ο Deniz Kutluk Τούρκος Ναύαρχος εν αποστρατεία

Πως αξιολογούν τα δεδομένα οι Τούρκοι;
Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι.
Μια προσέγγιση του Deniz Kutluk Τούρκος Ναυάρχου εν αποστρατεία έχει ενδιαφέρον για το πως αξιολογεί τα δεδομένα η άλλη πλευρά, η τουρκική.
Η Ελλάδα προσπάθησε να αποτρέψει τις έρευνες του υδρογραφικού πλοίου TCG Cesme τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2020 με το ελληνικό πλοίο NAFTILOS στη Δυτική Λέσβο και τη Βόρεια Σάμο.
Το Ελληνικό ερευνητικό σκάφος AEGAEO στις 2-3 Φεβρουαρίου 2021 στα βόρεια της Κρήτης και το ελληνικό ερευνητικό σκάφος βορειοδυτικά της Κρήτης και πάλι στις 18 Φεβρουαρίου 2021, διεξήγαγαν έρευνες, όπως και η Τουρκία συλλέγονται υδρογραφικά δεδομένα.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται γενικά στη χαρτογράφηση, περιλαμβάνουν προσδιορισμό της θερμοκρασίας της θάλασσας σε διαφορετικά βάθη και κοινοποιούνται στο Διεθνές Υδρογραφικό Γραφείο (IHO) προς όφελος των ναυτικών.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία αγωνίζεται για τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα υποστηρίζουν οι τούρκοι.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν επωφελήθηκε από τις τουρκο-ελληνικές διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν ξανά στην Τουρκία μετά από πέντε χρόνια στις 25 Ιανουαρίου 2021.
Ομοίως, οι αντιφατικές συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 υπό την ηγεσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και έχουν επαναληφθεί 10 φορές μέχρι στιγμής, δεν είχαν νόημα από την ελληνική πλευρά.
Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (VAS) μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών δεν θα πρέπει να συνεχιστούν πια.
Επειδή έχουν χάσει το νόημά τους.
Στην πραγματικότητα, η συμφωνία του 1988 μεταξύ Παπούλια και Yilmaz, η οποία εξακολουθεί να ισχύει, γίνεται αποδεκτή ως VAS υπό μία έννοια αλλά δεν πρέπει να εφαρμοστεί πλέον.
Όλα αυτά εξηγούνται από τις εντάσεις που επικεντρώνονται στο Αιγαίο, τις εντάσεις (ανεξάρτητα από το πόσο επιφανειακές είναι) εναντίον της Τουρκίας για λόγους ελληνικής εσωτερικής κατανάλωσης.
Οι πολιτικές της Τουρκίας για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο πρέπει να αλλάξουν είναι καιρός να αντιδράσουμε σε τέτοια ελληνική παρενόχληση.
Η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει προληπτικές πολιτικές που θα υποχρεώσουν τους Έλληνες να αντιδράσουν.
Από αυτήν την άποψη, η ευκαιρία της Τουρκίας είναι ανεκτίμητη.

Η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει έναν νέο οδικό χάρτη

Θέτοντας το ζήτημα των 152 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν μεταβιβάστηκε στην Ελλάδα με βάση διεθνείς Συνθήκες στο Αιγαίο και εγείροντας ζητήματα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών η Τουρκία θα καθορίσει τον νέο οδικό χάρτη στο Αιγαίο.
Φυσικά, πρέπει επίσης να αποκλειστεί η παρεμβατικότητα της ελληνικής προπαγάνδας.
Υπό αυτήν την έννοια, το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει είναι να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ για την παρενόχληση των ελληνικών F-16 τη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24/2 και να ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής.
Παρόμοια βήματα θα απαιτηθούν για τη Μεσόγειο.
Η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσει προληπτική προσέγγιση στα ζητήματα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.
Το Forum της Ανατολικής Μεσογείου υπό των ΗΠΑ-ΕΕ για το φυσικό αέριο και πετρέλαιο επίσης θα συμβάλλει στην διαμόρφωση αυτού του οδικού χάρτη.

Η κλιμάκωση δεν θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας στο Αιγαίο

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί ενώ ξεκίνησε ένας υποτυπώδης και επιφυλακτικός διάλογος σε μεσαίο διπλωματικό επίπεδο και όχι κορυφής μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και διαφαινόταν ότι εκτονώνεται η ένταση… μετά από σχεδόν 80 ημέρες παρουσίας του Oruc Reis του τουρκικού ερευνητικού σκάφους… η ένταση επανήλθε και μαζί η διπλωματία των Navtex.
Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Τουρκίας... απέτυχαν και από την παράμετρο αυτή ξεκινούν όλα και η Τουρκία επανασχεδιάζει την στρατηγική της...
Θέλουν να επαναφέρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς τους όρους.
Η νέα ένταση ωστόσο θα είναι οριοθετημένη και ΔΕΝ θα οδηγήσει σε κανενός είδους θερμό επεισόδιο.

Ο βασικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι από την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων Ελλάδος και Τουρκίας, οι τούρκοι διαπίστωσαν το χάσμα που οδήγησε στο ναυάγιο. 
Είδαν ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε άλλο επίπεδο, η Ελλάδα ποντάρει στην μονοθεματική ατζέντα και η Τουρκία στην πολυθεματική.
Το παράδοξο πάντως είναι ότι ατύπως η Γερμανική διπλωματία δεν διαφωνεί με την διεύρυνση των θεμάτων, όχι μόνο της θαλάσσιας δικαιοδοσίας ενώ το ΝΑΤΟ σταθερά υποστηρίζει ότι πρέπει η Τουρκία να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο.
Η Τουρκία δηλώνει απογοητευμένη με το ΝΑΤΟ… για να ασκήσει πίεση στα όργανα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας… ώστε να πιέσουν αντίστοιχα το άλλο μέλος του ΝΑΤΟ την Ελλάδα.

Ο τριπλός σχεδιασμός

Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι ο διάλογος με την Ελλάδα δεν θα οδηγήσει πουθενά επαναφέρει την στρατηγική της έντασης σε τρία μέτωπα μάλιστα για να καταστήσει ακόμη πιο περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις... αλλά ο βασικός στόχος είναι να υποχρεώσει την Ελλάδα να διαπραγματευτεί και άλλα θέματα.

1)Επαναφέρει την διπλωματία της Navtex (navtex diplomacy) καθώς από τις 18 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2021, το Cesme πραγματοποιεί υδρογραφική έρευνα σε διεθνή ύδατα αλλά ουσιαστικά δυτικά της Λήμνου και φθάνοντας έως τις παρυφές της Σκύρου.
Και τα δύο νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα – αποτελεί μέρος της τουρκικής διπλωματίας η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών - ενώ οι έρευνες θα διεξαχθούν – υπό μια έννοια – πλησίον της Λάρισας όπου έχει την έδρα του το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

2)Ασκεί πιέσεις και φαίνεται ότι αυτή θα είναι η επίσημη πρόταση της Τουρκίας – άπαξ και κατά την πλευρά των τούρκων αγνοείται η Βόρεια Κύπρος – για την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.
Η Νότια Κύπρος θα έχει θαλάσσια δικαιοδοσία νότια και δυτικά και η Βόρεια Κύπρος θα έχει θαλάσσια δικαιοδοσία Βόρεια και Ανατολικά.

3)Για τους S-400 η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής, θα κατηγορήσει την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που διαθέτουν την προηγούμενη γενιά του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-300 ενώ είναι χώρες του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν το ρωσικό σύστημα S-300.

Δυστυχώς το επιχείρημα των τούρκων είναι σωστό για τους S-400.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι εάν δώσουν τα F-35 που θέλουν να πουλήσουν στην Τουρκία – παρά την εμπλοκή – οι τούρκοι θα δώσουν πρόσβαση στους κατασκευαστές των S-400 και έτσι το F-35 που είναι επιθετικού τύπου πολεμικό αεροπλάνο θα χάσει τα πλεονεκτήματα του.
Είναι πρόδηλο, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα με S-300 και να θεωρείται από τις ΗΠΑ ότι δεν αποτελεί πρόβλημα και οι S-400 επειδή είναι πιο εξελιγμένο σύστημα να θεωρείται μείζον Νατοϊκό πρόβλημα.
Το επιχείρημα της Τουρκίας είναι ισχυρό… ενώ δεν είναι ισχυρό το επιχείρημα της Ελλάδος ότι η Κύπρος αγόρασε τους S-300 και κατέληξαν στην Ελλάδα.

Τι υποστηρίζουν οι αμερικανοί;

Ο πρώην ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία Jeffrey ανέφερε ότι η Συρία, Τουρκία, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαφορετικά σχέδια από αυτά που έχει η Ρωσία στην Συρία.
Ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει σύμπλευση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για ορισμένα ζητήματα μεταξύ άλλων και για την Συρία.
Υπάρχει δυσαρέσκεια στους ανθρώπους του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Biden σχετικά με τον Erdogan και τις πολιτικές του

Το ιστορικό με το TCG Cesme και τις υδρογραφικές έρευνες στο Αιγαίο 

Για υδρογραφικές έρευνες η Τουρκία ανακοίνωσε Navtex για το πλοίο TCG Cesme μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2021.
Η υδρογραφική έρευνα στα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνει τη μελέτη του σχηματισμού και της δομής των υπόγειων υδάτων.
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά.
Η Τουρκία, πάλι με το πλοίο TCG Cesme έκανε έρευνες μεταξύ της Θάσου και Σαμοθράκης μεταξύ 13 και 17 Μαρτίου 2017 εκδίδοντας NAVTEX γύρω από τα νησιά και εκτός των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Επίσης έχουν σημειωθεί σεισμικές μελέτες στο Αιγαίο μεταξύ 1974-1976.
Το 1976, το πλοίο διάσωσης με το όνομα HORA ήταν εξοπλισμένο με δυνατότητα σεισμογραφικών ερευνών και χρησιμοποιήθηκε ως SEISMIC-1 έως το 2005.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1974, η Τουρκία υποστήριξε ότι η φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της ακτής του Αιγαίου της Τουρκίας τις επιτρέπει έρευνες.
Στις 29 Μαΐου 1974, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Candarli έπλευσε στο Αιγαίο συνοδευόμενο από το τουρκικό ναυτικό.
Το διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος 1976: Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Hora έπλευσε στo Αιγαίο Πέλαγος
Μάλιστα τότε είχε δημοσιοποιηθεί και χάρτης που έδειχνε την περιοχή έρευνας για πετρέλαιο, που σχεδιάστηκε από τον TPAO την εταιρία πετρελαιοειδών της Τουρκίας.
Pinakas_1_bn.jpg

Pinakas_2_BN.jpg
Pinakas_3_BN.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης