Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Οι ΗΠΑ, υπέκλεψαν τους S-300 για να κατασκευάσουν τους Patriot… επίθεση και στην Ελλάδα

Τουρκία: Οι ΗΠΑ, υπέκλεψαν τους S-300 για να κατασκευάσουν τους Patriot… επίθεση και στην Ελλάδα
Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ... ότι στοχοποιεί τους S-400 της Τουρκίας και αγνοεί τους S-300 της Ελλάδος που βρίσκονται στην Κρήτη
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί η Τουρκία να προσέλαβε την Arnold & Porter για lobby ώστε να επαναφέρει στο προσκήνιο τα F-35… ωστόσο η μάχη δηλώσεων για το ρωσικό αντιαεροπορικό - αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καλά κρατεί.
Μάλιστα η Τουρκία επικαλείται δημοσίευμα των New York Times στις 24 Δεκεμβρίου 1994 το οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν αγοράσει με μυστικότητα το σύστημα S-300 με βάση το οποίο κατασκεύασαν το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.
Ταυτόχρονα οι τούρκοι επικρίνουν και την Ελλάδα καθώς ενώ είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ… διαθέτει σύστημα S-300.

Το σήριαλ S-400… ενώ η Ρωσία ετοιμάζεται για τους S-500

Τις τελευταίες ημέρες, το σήριαλ S-400, μονοπωλεί τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ για την αγορά από την Τουρκία του αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα F-35 και υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία έχει αποκλειστεί από αυτό το πρόγραμμα.
Καλούμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 αναφέρουν οι ΗΠΑ.
Μάλιστα οι αμερικανοί αναφέρουν ότι η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες για να αγοράσει το σύστημα Patriot την τελευταία δεκαετία.
Οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις συνεχίζονται μέχρι που ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία άδειασε τον τούρκο υπουργό εξωτερικών… όταν αποκάλυψε ότι έχει συμφωνηθεί κοινή ομάδα εργασίας Τουρκίας και ΗΠΑ για το ζήτημα των S-400.
«Δεν υπάρχει τέτοια ομάδα εργασίας και δεν θα υπάρξει»
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και εγείρουν μείζονος σημασίας θέμα ασφαλείας.

Τι ανησυχεί τις ΗΠΑ; - Δεν εμπιστεύονται την Τουρκία

Ωστόσο η βασική ανησυχία των αμερικανών είναι άλλη.
Φοβούνται ότι οι τούρκοι, άπαξ και διατηρούν καλές σχέσεις με την Ρωσία του Putin θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση στους ρώσους στα σύγχρονα επιθετικά αεροπλάνα F-35 και έτσι να αποκτήσουν ξανά προβάδισμα…

Οι ΗΠΑ αγόρασαν του S-300 για να κατασκευάσουν τους Patriot

Ωστόσο, μια ιστορία που δημοσιεύθηκε στους The New York Times στις 24 Δεκεμβρίου 1994, της εποχής του Reagan και η μονάδα πληροφοριών του Πενταγώνου αγόρασαν κρυφά το ρωσικό σύστημα S-300 από τη Ρωσία και κατασκεύασαν το Patriot υπό τη διαμεσολάβηση της αμυντικής εταιρίας BDM.
Όχι μόνο οι ίδιες οι ΗΠΑ, αλλά πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει S-300 στο παρελθόν και ορισμένες χώρες εξακολουθούν να το χρησιμοποιούνται.

H Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά έχει S-300

Κατά την Τουρκία η αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία επικρίθηκε… ενώ μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία διαθέτουν το σύστημα S-300.
Το S-400 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-300, το οποίο είναι διαθέσιμο σε πολλές χώρες, μερικές από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Akar επεσήμανε ότι το σύστημα S-300 αναπτύσσονται στην Κρήτη που είναι ελληνικό νησί και μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Akar τόνισε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες που ήταν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και αργότερα εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ εξακολουθούν να διαθέτουν οπλικά συστήματα σοβιετικής εποχής.
«Αυτά τα όπλα φυλάσσονται επίσης στο σύστημα άμυνας εντός του ΝΑΤΟ.
Ήδη οι S-300 χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη αγοράστηκε αρχικά από την Κύπρο το 1997.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης