Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έντονες διπλωματικές διεργασίες σε Τουρκία, ΗΠΑ και Ελλάδα για S400 και Αν. Μεσόγειο

Έντονες διπλωματικές διεργασίες σε Τουρκία, ΗΠΑ και Ελλάδα για S400 και Αν. Μεσόγειο
Επαφές Τουρκίας και ΗΠΑ για S400 - Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να αποφύγουν μια νέα κρίση
Σχετικά Άρθρα

Εντατικές είναι οι προσπάθειες των διπλωματών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική οδός για το ζήτημα των S400, ενώ παράλληλα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα αναλυτές και think tanks επισημαίνουν την αναγκαιότητα να μην υπάρξει νέα κρίση στα ελληνοτουρκικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalın είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ρωσικής συστοιχίας πυραύλων S-400.
Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διαρραγεί από το 2019 λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος άμυνας, κάτι που αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων και ώθησε τις ΗΠΑ να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 Lightning II.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, η συνύπαρξη F-35 και S-400 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία ώστε η τελευταία να αποκτήσει διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35.
Στον αντίποδα, η Τουρκία ότι επιμένει οι πύραυλοι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσουν απειλή για τη συμμαχία.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί ότι Kalin και Sullivan συνομίλησαν για το Κουρδικό, όπως και για την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στα ελληνοτουρκικά

Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Η προηγούμενη συνάντηση Τούρκων και Ελλήνων διπλωμάτων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016.
Τότε, οι συνομιλίες είχαν διακοπεί.
Παρά την αναστολή διερευνητικών συνομιλιών, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου κατά την περίοδο του Τσίπρα, αλλά οι διμερείς εντάσεις έχουν αυξηθεί από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Σημειώνεται πως οι επαφές ξεκίνησαν το 2002, με σκοπό να βρεθεί μια χρυσή τομή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που ταλανίζουν τις δύο χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ατζέντα των πρόσφατων συνομιλιών επικεντρώθηκε κυρίως:
• Διμερείς σχέσεις
• Διαφορές θαλάσσιας οριοθέτησης
• Δικαιώματα γεώτρησης
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Charles Michel και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell συνεχάρησαν την Τουρκία και την Ελλάδα για τις προσπάθειές τους να ακολουθήσουν την οδό της διπλωματίας.

Ανατολική Μεσόγειος

Το περασμένο καλοκαίρι οι σχέσεις των δύο επιδεινώθηκαν.
Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση ήταν μέρος του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο μετατράπηκε σε πολιτικό φόρουμ από το οποίο απουσίαζε η Τουρκία.
Από την άλλη, η Τουρκία υπέγραψε ένα μνημόνιο με την κυβέρνηση της Λιβύης για την αμοιβαία οριοθέτηση ΑΟΖ, χωρίς να λάβει υπόψη την Ελλάδα.
Η Ελλάδα απάντησε υπογράφοντας συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο.
Τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και η Ουάσιγκτον αποφάσισαν να υποστηρίξουν την Αθήνα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολούθησε κρίση που παρ’ ολίγον να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο.
Ωστόσο, προς το συμφέρον και των δύο κρατών είναι να υπάρξει ειρήνη.
Οι δε πολιτικοί της Άγκυρας και της Αθήνας γνωρίζουν ότι σε κρίσιμες περιπτώσεις οι δύο λαοί θα βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο εθνών μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να μετατραπεί σε βαθιά εχθρότητα.
Η ένταση της Ανατολικής Μεσογείου το περασμένο καλοκαίρι υπενθύμισε τόσο στους πολίτες όσο και στους πολιτικούς της Τουρκίας και της Ελλάδας την αρνητική κληρονομιά της δεκαετίας του '60, του '70 και του '90.
Όμως, και οι δύο χώρες θα χρειαστούν η μία την άλλη για οικονομική ανάκαμψη κατά την περίοδο μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Και οι δύο γνωρίζουν ότι δεν γίνεται να υπάρξει στρατιωτική λύση.
Αντί λοιπόν να δαπανώνται χρήματα για στρατιωτικό εξοπλισμό, πρέπει να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης