Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διττό μήνυμα Τουρκίας σε ΝΑΤΟ: Απογοήτευση από την Συμμαχία, απουσιάζει ο σεβασμός… και Ελλάδα: Να μην πιέζει μέσω ΕΕ

Διττό μήνυμα Τουρκίας σε ΝΑΤΟ: Απογοήτευση από την Συμμαχία, απουσιάζει ο σεβασμός… και Ελλάδα: Να μην πιέζει μέσω ΕΕ
Απογοητευμένη από το ΝΑΤΟ δηλώνει η Τουρκία, δεν έχει λάβει την υποστήριξη που θα ήθελε... αναφέρουν τούρκοι αξιωματούχοι
Σχετικά Άρθρα

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε η Τουρκία τόσο προς το ΝΑΤΟ για το οποίο δηλώνει απογοητευμένη, όσο και προς την Ελλάδα την οποία κατηγορεί ότι θέματα που άπτονται της βορειοατλαντικής συμμαχίας τα μετατρέπει σε ευρωπαϊκά.
Η Τουρκία αναμένει από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να δεσμευθούν για πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη σχετικά με τις προσπάθειες της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία κλείνει 69 χρόνια ένταξης στο ΝΑΤΟ και πραγματοποιεί εκδηλώσεις για το θέμα αυτό....
Ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Προέδρου Erdogan, ο Fahrettin Altun τόνισε σε επιτροπή με την ονομασία «ΝΑΤΟ 2023: Ενωμένη για μια Νέα Εποχή» ότι δηλώσεις που έγιναν από αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την εκτέλεση των Τούρκων πολιτών από το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) στο βόρειο Ιράκ ήταν προσβλητικές και προέτρεψε το ΝΑΤΟ να εκφράσει αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας της χώρας.
Η Τουρκία θεωρεί τους κούρδους του PKK τρομοκράτες, που απειλούν το ΝΑΤΟ, αλλά και την Ευρώπη, αλλά οι εχθρικές δηλώσεις υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων – κατά την Τουρκία – πλήττουν την εμπιστοσύνη της Τουρκίας στη συμμαχία.
Να σημειωθεί ότι το PKK και συνολικά οι Κούρδοι τυγχάνουν υποστήριξης από τον δυτικό κόσμο, απέναντι στην εχθρική στάση της Τουρκίας που τους θεωρεί τρομοκράτες.

Η Τουρκία είναι προδομένη από το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει προδοθεί από τους συμμάχους της σχετικά με τον αγώνα της στη Συρία, που διεξάγεται για την πρόληψη άλλων ένοπλων συγκρούσεων, τη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας και την αποτροπή ενός κύματος μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Κατά την Τουρκία οι ΗΠΑ προτιμούσαν να παρέχουν βοήθεια στους κούρδους του YPG, που είναι ο βραχίονας του PKK στην Συρία.
«Είναι διπλωματικά ατυχές για τις ΗΠΑ, τις οποίες θεωρούμε σύμμαχό μας, να υιοθετεί μια σταθερά αντι-Τουρκική στάση έναντι των PKK / PYD / YPG και της Ομάδας Γκουλενιστών (FETÖ)».
Η Τουρκία άσκησε κριτική τονίζοντας ότι αντιτίθεται επίσης σε μέτρα που αποδυναμώνουν τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τόνισε τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η χώρα συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της συμμαχίας στον Ψυχρό Πόλεμο.
Έχοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει γίνει μια από τις κορυφαίες χώρες που συμβάλλουν περισσότερο στην αποστολή, τις επιχειρήσεις και τους κοινούς προϋπολογισμούς της.
Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία ανέλαβε την Κοινή Ειδική Ομάδα Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF) το 2020, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) στηρίζουν τη δύναμη των 6.400 στρατιωτικών και προσωπικού με 4.200 μονάδες πεζικού.
«Δεν μπορούμε να αξιολογούμε τις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την αντίληψη του Ψυχρού Πολέμου», προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ αναγκάστηκε να λάβει μια πιο αποφασιστική, αποτελεσματική και προληπτική στάση απέναντι σε ασύμμετρες απειλές που θέτουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης

«Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθεί ένας μετασχηματισμός στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Altun, προσθέτοντας ότι το πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας είναι οι βάσεις που διατηρούν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ζωντανή.
Τα λάθη στρατηγικής και έλλειψη υποστήριξης μειώνουν τη δύναμη αποτροπής της και επισκιάζουν την εμπιστοσύνη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ τόνισαν οι τούρκοι αξιωματούχοι.
«Με τον ίδιο τρόπο που η Τουρκία έχει συνεργαστεί με τους συμμάχους της για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορέα, το Αφγανιστάν, το Μάλι και το Κοσσυφοπέδιο, περιμένουμε την ίδια ευαισθησία όταν διακυβεύεται η ασφάλεια της Τουρκίας» δήλωσε ο Altun.
Αντί υποστήριξης η Τουρκία δεν έχει λάβει υποστήριξη ενώ έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις σε όπλα και εξοπλισμό λόγω των νόμιμων ενεργειών της για τη διασφάλιση της ασφάλειας.
«Οι σύμμαχοι πρέπει να σέβονται ο ένας τον άλλον»

Ορισμένοι σύμμαχοι θέτουν τα θέματα ασφαλείας στην ΕΕ αντί του ΝΑΤΟ

Ο Basat Ozturk, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να συζητήσουν τις διαφορές απόψεων και να σεβαστούν τα θέματα ασφάλειας.
Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει επίσης διαφορές με ορισμένα κράτη μέλη, ωστόσο το ΝΑΤΟ χρησιμεύει ως φόρουμ διαβούλευσης για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορών.
Αναφερόμενος στον στόχο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg να ενισχύσει τον ρόλο διαβούλευσης της συμμαχίας ως μέρος του οράματος του 2030, αναφέρθηκε από την τουρκική πλευρά ότι ορισμένοι σύμμαχοι στηρίζονται στην ΕΕ και συζητούν θέματα ασφάλειας με την ΕΕ αντί του ΝΑΤΟ.
Προφανώς το μήνυμα αυτό αφορά την Ελλάδα.
«Μερικοί από τους συμμάχους μας έχουν εκμεταλλευτεί διμερή ζητήματα ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία μέσω της ΕΕ», η Τουρκία πιστεύει ότι τα διμερή ζητήματα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με διμερείς μηχανισμούς.

Η Τουρκία στο ΝΑΤΟ το 1952

Η Τουρκία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία 29 χωρών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης το 1952.
Η Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό εντός του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, συμμετέχει ενεργά στο Αφγανιστάν.
Παρέχει μόνιμη ναυτική βοήθεια σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ ηγείται περιφερειακών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ (SNMG) στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Η Τουρκία διαθέτει επίσης το ραντάρ AN / TPY-2 στην ανατολική επαρχία Malatya ως μέρος του προγράμματος πυραυλικής ασπίδας του οργανισμού.
Εκτός από όλα αυτά, μόνο το 2018, η Τουρκία συνέβαλε 101 εκατομμύρια δολάρια στην κοινή χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, παρά τη δέσμευση της χώρας στον οργανισμό, δεν έχει λάβει την υποστήριξη που αναμένει, όπως υποστηρίζει η Τουρκία

Η Τουρκία είναι απογοητευμένη από το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δηλώνει απογοητευμένη από το ΝΑΤΟ.
Η πρώτη απογοήτευση ήρθε το 1964 όταν η Τουρκία αποφάσισε να αναλάβει δράση στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, ο Lyndon B. Johnson, έστειλε μια επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο Ismet Inonu, λέγοντας ότι σε περίπτωση εισβολής στο νησί, το ΝΑΤΟ θα εναντιωθεί.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο αγώνας ενάντια στο ΡΚΚ βρισκόταν στο απόγειό του στην Τουρκία, ιδίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, η Γερμανία ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία χρησιμοποιούσε όπλα εναντίον αμάχων και επέβαλλε embargo στην Τουρκία.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και χρόνια το PKK, το YPG, στη Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι οι κούρδοι απειλούν την ασφάλεια της
Οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και όπλα στο YPG, αγνοώντας.
Η Τουρκία αναφέρει ότι τα όπλα μεταφέρονται τελικά στο PKK
Κατά την Τουρκία το ΝΑΤΟ απέτυχε επίσης να την υποστηρίξει από την καταστροφή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Το 2012, η Τουρκία ζήτησε να τοποθετηθούν πύραυλοι του ΝΑΤΟ στα σύνορά της για λόγους ασφαλείας.
Ωστόσο, παρόλο που οι πύραυλοι βρισκόταν στην Τουρκία για κάποιο χρονικό διάστημα, οι χώρες του ΝΑΤΟ τα απέσυραν, αφήνοντας την Τουρκία μόνη της να αμυνθεί.
Το 2017, σε ένα εξευτελιστικό περιστατικό για την Τουρκία κατά τη διάρκεια μιας κοινής στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία, μια εικόνα του Ataturk, ιδρυτή της Τουρκίας, τοποθετήθηκε ανάμεσα στις φωτογραφίες των «εχθρικών κρατών».
Μια σειρά περιστατικών έχει πλήξει σημαντικά την εικόνα του ΝΑΤΟ στα μάτια της τουρκικής κοινωνίας.

Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ

«Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι επίσης σημαντικό για την Τουρκία.
Η συμμαχία βασίζεται στη βασική αρχή «ένα για όλους και για όλους», δήλωσε ο Jens Stoltenberg

Τι έχει συμβεί με την Halkbank;

Η υπόθεση της Halkbank βρίσκεται σε διαδικασία εκδίκασης από δικαστήριο της Νέας Υόρκης και αφορά άμεσα την Τουρκία, την κυβέρνηση της Τουρκίας και βεβαίως το Ιράν.
Μάλιστα τον Μάρτιο 2021 η υπόθεση θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Στο σκάνδαλο διαφθοράς του 2013 στην Τουρκία συμμετείχαν αρκετά μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.
Και οι 52 άνθρωποι που ενεπλάκησαν συνδέθηκαν με διάφορους τρόπους με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν 14 άτομα - συμπεριλαμβανομένου του Suleyman Aslan, του διευθυντή της κρατικής εταιρείας Halkbank, του ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab και πολλών μελών της οικογένειας υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης - για δωροδοκία, διαφθορά, απάτη, ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο χρυσού.
Halkbank.jpg

Τι αφορούσε το σκάνδαλο;

Το σκάνδαλο αφορούσε φυσικό αέριο και χρυσό με το Ιράν, στο οποίο συμμετείχε ο Aslan, ο οποίος είχε 4,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο σπίτι του, και ο Zarrab, ο οποίος συμμετείχε σε συναλλαγές χρυσού περίπου 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2012.
Και οι δύο άντρες συνελήφθησαν.
Το σχέδιο ξεκίνησε όταν Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρήκαν ένα κενό στις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν που τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση στο ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Οι Τούρκοι εξήγαγαν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια χρυσού στο Ιράν απευθείας, ή μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταξύ Μαρτίου 2012 και Ιουλίου 2013.
Σε αντάλλαγμα, οι Τούρκοι έλαβαν ιρανικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.
Τον Ιανουάριο του 2013, η κυβέρνηση Obama αποφάσισε να κλείσει αυτό το κενό, αλλά αντί να μπλοκάρει αμέσως τη Halkbank, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέτρεψε να συνεχιστούν οι εμπορικές δραστηριότητες με το χρυσό μέχρι τον Ιούλιο του 2013, επειδή η Τουρκία ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος σχετικά με την αμερικανική παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και οι ΗΠΑ εργάζονταν πάνω σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Η αστυνομία κατάσχεσε περίπου 17,5 εκατομμύρια δολάρια που χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκία κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν στην κατοικία του Süleyman Aslan.
Συνολικά, 91 άτομα συνελήφθησαν κατά την έρευνα.

11 Οκτωβρίου 2018….

Η Τουρκία συμφωνεί να απελευθερώσει τον Πάστορα Brunson σε αντάλλαγμα να χαλαρώσουν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά και να περιθωριοποιηθεί η έρευνα για την Halkbank.
Όπως αναφέρει ο John Bolton (πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ επί διοίκησης Trump) στο βιβλίο του, ο Bolton, ο Mnuchin υπουργός οικονομικών και ο Pompeo υπουργός εξωτερικών συνεργάστηκαν για να προσπαθήσουν να κλείσουν την υπόθεση Brunson, αλλά οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης ήταν άτεγκοι.
«Σε τριμερείς συνομιλίες, ο Mnuchin, ο Pompeo και εγώ (δηλαδή ο Bolton) συμφώνησαν ότι τίποτα δεν θα γίνει χωρίς την πλήρη συμφωνία των εισαγγελέων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, που αφορούσε παραβιάσεις κυρώσεων άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν.
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ωστόσο συνεχίζουν την έρευνα.

1 Δεκεμβρίου 2018

Ο Erdogan Τουρκία και ο Trump ΗΠΑ συναντιούνται στη σύνοδο κορυφής G20 του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν η HalkBank σύμφωνα με τον Bolton.
Ο Πρόεδρος Trump λέει στον Erdogan ότι «θα φροντίσει τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ήταν άνθρωποι του Obama, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν όταν θα τους αντικαθιστούσε».
Κατά τον Bolton ο Erdogan έδωσε στον Πρόεδρο Trump ένα σημείωμα που συντάχθηκε από τη δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί την Halkbank, η οποία είναι σήμερα η King & Spalding.
Μετά από αυτό ο Trump υποστήριξε ότι η «Halkbank ήταν εντελώς αθώα δεν παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν».
Ο Trump κατά τον Bolton δεν ήθελε να συμβεί κάτι κακό στον Erdogan ή στην Τουρκία και ότι θα εργαζόταν πολύ σκληρά για το θέμα.

Τι είχαν αναφέρει οι New York Times;

Οι προσπάθειες των Trump και Barr (Γενικός Εισαγγελέας ΗΠΑ) για παρεμπόδιση της έρευνας για την τουρκική τράπεζα, Halkbank, αποδεικνύει την εμπλοκή του Trump σε διάφορες υποθέσεις στο εξωτερικό.
Η έρευνα κατά της Halkbank περιλαμβάνει πιθανό σχέδιο εκ μέρους της κρατικής τουρκικής τράπεζας η οποία παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο Berman εισαγγελέας στην νότια Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι η Halkbank κατηγορείται για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.
Η έρευνα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan ο οποίος είχε ζητήσει από το 2016 να ακυρωθεί η έρευνα.
Κατά τον Bolton, ο Trump και η κυβέρνηση του είχαν διατάξει να κλείσει η υπόθεση κατά της Halkbank επιβάλλοντας της μόνο οικονομικό πρόστιμο.
Ο Berman τελικά εξασφάλισε άδεια από το Τμήμα Δικαιοσύνης για τις κατηγορίες κατά της Halkbank τον Οκτώβριο του 2019. Αλλά ο Barr τον απέλυσε τον Ιούνιο 2020, επικαλούμενος την υποτιθέμενη απροθυμία του Berman να καταλήξει σε διακανονισμό με τη Halkbank.
Η έρευνα της Halkbank φαίνεται να έχει συνδεθεί και με την Συρία. Σύμφωνα με τους Times, λίγο πριν από την απόφαση αποχώρησης της Συρίας από τον Trump τον Δεκέμβριο του 2018, αναφέρθηκε ότι η αποτυχία να σταματήσει η έρευνα εναντίον της Halkbank ενδέχεται να επηρέαζε τις αμερικανικές δυνάμεις στην Συρία.
Κατά τον Bolton η πολιτική προσέγγιση του Trump προς την Τουρκία υπαγορευόταν από τα «προσωπικά ή επιχειρηματικά του συμφέροντα».
Η απλούστερη θα ήταν οικονομική διαφθορά αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ, ούτε και ο Bolton επέμεινε σε αυτό το επιχείρημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης