Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αγνοεί την Αθήνα η Άγκυρα - Με... Cesme απάντησε στην πρόσκληση για διερευνητικές - Διάβημα ΥΠΕΞ

Αγνοεί την Αθήνα η Άγκυρα - Με... Cesme απάντησε στην πρόσκληση για διερευνητικές - Διάβημα ΥΠΕΞ
«Αχρείαστη ενέργεια», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, τη νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Cesme στο Αιγαίο.
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Πιστή στην πολιτική των προκλήσεων παραμένει η Τουρκία αγνοώντας την πρόσκληση της ελληνικής πλευράς για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών και «βγάζοντας» το ωκεανογραφικό Cesme για έρευνες στο Κεντρικό Αιγαίο.
Ειδικότερα, η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες δεσμεύοντας περιοχή στα δυτικά της Λήμνου και στα βορειοανατολικά της Χίου και της Αλοννήσου, από σήμερα 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου.
Αν και μέχρι το πρωί, το Cesme δεν είχε βγει από τα στενά, η ελληνική πλευρά παραμένει σε ετοιμότητα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έχει αποδείξει ότι είναι... απρόβλεπτος.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις της Αθήνας για την ημερομηνία διεξαγωγής του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, που στόχος είναι διεξαχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου 2021.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Πάντως, η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση της NAVTEX σχετικά με τις έρευνες του Cesme.
Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα παραδόθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη την τουρκική NAVTEX, καθώς, όπως τόνισε, ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή.
navtex18a.jpg
«Αχρείαστη ενέργεια», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, τη νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του Cesme στο Αιγαίο.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ενέργεια αυτή «δεν διευκολύνει την καλυτέρευση των σχέσεών μας», ενώ συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες».
NAVTEX_18.jpg
Ερωτηθείς εάν η Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση να μην βγει το Cesme για έρευνες, για να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές, ο κ. Ταραντίλης είπε «Όχι. Οι διερευνητικές επαφές είναι κάποιες άτυπες συνομιλίες» και επανέλαβε ότι αποτελεί «αχρείαστη ενέργεια που δε βοηθά το θετικό κλίμα».

Εν αναμονή της απάντησης από την Άγκυρα


Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς, όμως, να έχει λάβει ακόμα απάντηση.
Πάντως, προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιανουαρίου.
Το παρών έδωσε και ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά έβαλε στο τραπέζι τα γνωστά θέματα της ατζέντας της, επιμένοντας ότι πέραν των θαλασσίων ζωνών πρέπει να συζητηθεί η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και η κυριαρχία νησίδων και βραχονησίδων.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση γίνεται μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, χαρακτηρίζοντας τα άλλα ζητήματα «μονομερή».

Μπακογιάννη: Υπό καθεστώς πολύ μεγάλης πίεσης ο Erdogan

Την άποψη ότι o Erdogan βρίσκεται υπό καθεστώς πολύ μεγάλης πίεσης εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με την ίδια, ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αυτό στην εξωτερική πολιτική δεν γίνεται, ήθελε και την Ρωσία και την Αμερική, αυτές οι δύο χώρες δεν ήταν δυνατόν ποτέ να συμβαδίσουν πόσο μάλλον σήμερα.
Συμπερασματικά αυτό του έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς οι Αμερικάνοι πιέζουν με κυρώσεις και ο Putin έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες με την Τουρκία, στις οποίες δεν σκοπεύει φυσικά να κάνει πίσω.
Θα ήθελε να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα αλλά «δεν τον παίρνει» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης