Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το 4πλό σχέδιο της Τουρκίας, ελευθέρας για έρευνες, αναγνώριση Β. Κύπρου, deal με Ισραήλ στην ενέργεια και 30 δισ από ΕΕ

Το 4πλό σχέδιο της Τουρκίας, ελευθέρας για έρευνες, αναγνώριση Β. Κύπρου, deal με Ισραήλ στην ενέργεια και 30 δισ από ΕΕ
Ποιο είναι το 4πλό σχέδιο της Τουρκίας;

Ενώ στην Ελλάδα δημιουργείται μια ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία παραπαίει οικονομικά, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις και οι Ευρωπαίοι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία, δηλαδή μια αρνητική εικόνα… η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Η Τουρκία έχει 4πλό σχέδιο, ποντάροντας ότι ήρθε ο καιρός να κερδίσει «αυτά που αξίζει» όπως αναφέρουν τούρκοι αξιωματούχοι.

Ποιο είναι το 4πλό σχέδιο της Τουρκίας;

1)Να αποκτήσει δυνατότητα για έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές στο Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να θεωρείται ότι παραβιάζει την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Στο σκέλος αυτό ποντάρει στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα και από ότι φαίνεται η στρατηγική να εγείρει πολλά θέματα η Τουρκία αποτελεί στρατηγική της αφαιρετικής διπλωματίας, θα αρχίσει να αφαιρεί ζητήματα από την ατζέντα της με στόχο να επικεντρωθεί στο βασικό.
Έχει θέσει 8 θέματα αλλά στην πράξη τα ζητήματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ερευνών είναι σημαντικά για τους τούρκους.

Aναβάθμιση της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου

2)Σχεδιάζει μέσω των νέων διερευνητικών επαφών που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο 2021 μεταξύ Κύπρου και Κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου να αναγνωριστεί η Βόρεια Κύπρος.
Η Τουρκία έχει αναφέρει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσει σε ενέργειες πλήρους ανεξαρτητοποίησης της βόρειας Κύπρου.
Στις 20 Ιανουαρίου, ο Guterres των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες στην Κύπρο σε μια άτυπη συνάντηση "το συντομότερο δυνατό", αλλά προειδοποίησε ότι αυτή η συνάντηση πρέπει να είναι διαφορετική εστιάζοντας "στην πραγματική έκταση" του κοινού οράματός τους στοχεύοντας στον καθορισμό των επόμενων βημάτων, απαραίτητων για να χαραχθεί ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός.
Μετά από δεκαετίες status quo, «σχεδιάζονται εδαφικές αλλαγές που μπορεί να γίνουν μη αναστρέψιμες, εάν οι δύο κοινότητες δεν δεσμευτούν να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, προορατικά και με αποφασιστικότητα».

Αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ - Τουρκίας

3)Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θέλει να αποκτήσει ρόλο στις ενεργειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και επειδή τα βασικά κοιτάσματα είναι εκτός τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας ποντάρει στον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ π.χ. Leviathan κ.α. δεν θα καταλήξουν στην Ευρώπη μέσω του East Med του υποθαλάσσιου αγωγού που θα περάσει και από την Ελλάδα αλλά από αγωγό που θα δημιουργηθεί και θα συνδέει το Ισραήλ με την Τουρκία.
Στην περίπτωση αυτή αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στις ισορροπίες ενέργειας, όχι στο σκέλος της εξόρυξης αλλά της διέλευσης.

4)Η Τουρκία ποντάρει να κερδίσει σχεδόν 30 δισεκ. από την Ευρώπη κυρίως μέσω μιας αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης αλλά και για θέματα χρηματοδότησης του μεταναστευτικού.
Ο βασικός στόχος πάντως είναι να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο στην τελωνειακή ένωση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης