Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» - Σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο βγαίνουν 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα

Η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» - Σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο βγαίνουν 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα

Η ελληνική πλευρά είναι αναμονή της απάντησης της Άγκυρας στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών

Σχετικά Άρθρα
Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου θα διαρκέσει η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μια επίδειξη ισχύος, στην άσκηση θα συμμετέχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.
Μέχρι τις 2 Μαρτίου θα βρίσκεται στο Κεντρικό Αιγαίο και το τουρκικό ωκεανογραφικό Cesme για υδρογραγικές έρευνες σε περιοχή μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου.
Αν και οι έρευνες διεξάγονται σε διεθνή ύδατα, η εξέλιξη αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς το Cesme κινείται σε απόσταση μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που Αθήνα αναμένει την απάντηση της Άγκυρας στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό την παρουσία μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών μέσων.
Η άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2019 απέπλευσαν 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, με τη «Γαλάζια Πατρίδα» να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.
Galazia.JPG
Σε επαγρύπνηση

Οι κινήσεις της Άγκυρας βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση της ελληνικής πλευράς.
Υπενθυμίζεται ότι για την παράτυπη έκδοση της τουρκικής NAVTEX, η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.
Από εκεί και πέρα, χαρακτηρίζει την κίνηση της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη», που δεν «βοηθά στο θετικό κλίμα», ενώ υπενθυμίζει ότι έχει υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης