Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία κλιμακώνει χωρίς θερμό επεισόδιο - Το ναυάγιο στο διάλογο οδηγεί σε τριπλό σχέδιο με Cesme, δύο κράτη στην Κύπρο

Η Τουρκία κλιμακώνει χωρίς θερμό επεισόδιο - Το ναυάγιο στο διάλογο οδηγεί σε τριπλό σχέδιο με Cesme,  δύο κράτη στην Κύπρο
Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι ο διάλογος με την Ελλάδα δεν θα οδηγήσει πουθενά επαναφέρει την στρατηγική της έντασης σε τρία μέτωπα
Σχετικά Άρθρα

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όσοι δεν διδάσκονται, θα υποχρεωθούν απλά να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη διδάσκει η διπλωματική ιστορία.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί ενώ ξεκίνησε ένας υποτυπώδης και επιφυλακτικός διάλογος σε μεσαίο διπλωματικό επίπεδο και όχι κορυφής μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και διαφαινόταν ότι εκτονώνεται η ένταση… μετά από σχεδόν 80 ημέρες παρουσίας του Oruc Reis του τουρκικού ερευνητικού σκάφους… η ένταση επανήλθε και μαζί η διπλωματία των Navtex.
Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Τουρκίας... απέτυχαν και από την παράμετρο αυτή ξεκινούν όλα και η Τουρκία επανασχεδιάζει την στρατηγική της...
Θέλουν να επαναφέρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς τους όρους.
Η νέα ένταση ωστόσο θα είναι οριοθετημένη και ΔΕΝ θα οδηγήσει σε κανενός είδους θερμό επεισόδιο.

Ο βασικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι από την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων Ελλάδος και Τουρκίας, οι τούρκοι διαπίστωσαν το χάσμα που οδήγησε στο ναυάγιο. 
Είδαν ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε άλλο επίπεδο, η Ελλάδα ποντάρει στην μονοθεματική ατζέντα και η Τουρκία στην πολυθεματική.
Το παράδοξο πάντως είναι ότι ατύπως η Γερμανική διπλωματία δεν διαφωνεί με την διεύρυνση των θεμάτων, όχι μόνο της θαλάσσιας δικαιοδοσίας ενώ το ΝΑΤΟ σταθερά υποστηρίζει ότι πρέπει η Τουρκία να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο.
Η Τουρκία δηλώνει απογοητευμένη με το ΝΑΤΟ… για να ασκήσει πίεση στα όργανα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας… ώστε να πιέσουν αντίστοιχα το άλλο μέλος του ΝΑΤΟ την Ελλάδα.

Ο τριπλός σχεδιασμός

Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι ο διάλογος με την Ελλάδα δεν θα οδηγήσει πουθενά επαναφέρει την στρατηγική της έντασης σε τρία μέτωπα μάλιστα για να καταστήσει ακόμη πιο περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις... αλλά ο βασικός στόχος είναι να υποχρεώσει την Ελλάδα να διαπραγματευτεί και άλλα θέματα.

1)Επαναφέρει την διπλωματία της Navtex (navtex diplomacy) καθώς από τις 18 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2021, το Cesme θα πραγματοποιήσει υδρογραφική έρευνα σε διεθνή ύδατα αλλά ουσιαστικά δυτικά της Λήμνου και φθάνοντας έως τις παρυφές της Σκύρου.
Και τα δύο νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα – αποτελεί μέρος της τουρκικής διπλωματίας η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών - ενώ οι έρευνες θα διεξαχθούν – υπό μια έννοια – πλησίον της Λάρισας όπου έχει την έδρα του το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

2)Ασκεί πιέσεις και φαίνεται ότι αυτή θα είναι η επίσημη πρόταση της Τουρκίας – άπαξ και κατά την πλευρά των τούρκων αγνοείται η Βόρεια Κύπρος – για την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.
Η Νότια Κύπρος θα έχει θαλάσσια δικαιοδοσία νότια και δυτικά και η Βόρεια Κύπρος θα έχει θαλάσσια δικαιοδοσία Βόρεια και Ανατολικά.

3)Για τους S-400 η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής, θα κατηγορήσει την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που διαθέτουν την προηγούμενη γενιά του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-300 ενώ είναι χώρες του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν το ρωσικό σύστημα S-300.

Δυστυχώς το επιχείρημα των τούρκων είναι σωστό για τους S-400.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι εάν δώσουν τα F-35 που θέλουν να πουλήσουν στην Τουρκία – παρά την εμπλοκή – οι τούρκοι θα δώσουν πρόσβαση στους κατασκευαστές των S-400 και έτσι το F-35 που είναι επιθετικού τύπου πολεμικό αεροπλάνο θα χάσει τα πλεονεκτήματα του.
Είναι πρόδηλο, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα με S-300 και να θεωρείται από τις ΗΠΑ ότι δεν αποτελεί πρόβλημα και οι S-400 επειδή είναι πιο εξελιγμένο σύστημα να θεωρείται μείζον Νατοϊκό πρόβλημα.
Το επιχείρημα της Τουρκίας είναι ισχυρό… ενώ δεν είναι ισχυρό το επιχείρημα της Ελλάδος ότι η Κύπρος αγόρασε τους S-300 και κατέληξαν στην Ελλάδα.

Η Τουρκία δημιουργεί κανόνες;

Κατά τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, η Τουρκία έχει αλλάξει, είναι μια ισχυρή χώρα, που δημιουργεί δεδομένα και κανόνες.
Σήμερα, δεν δημιουργούμε μόνο νέα δεδομένα, αλλά διακόπτουμε και σχέδια άλλων.
Στη Συρία, στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο, το Karabakh στο Αζερμπαϊτζάν η Τουρκία διαμόρφωσε τους κανόνες του παιχνιδιού.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar έστειλε ένα μήνυμα στην Ελλάδα «πρέπει να αποφύγει δηλώσεις και ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν παρανοήσεις.
Προκλητικές προσπάθειες, ενέργειες, ανεύθυνες δηλώσεις και απειλές που αποσκοπούν στον περιορισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αυξάνουν φυσικά την ένταση και εμβαθύνουν τα προβλήματα στο Αιγαίο, διαταράσσοντας την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Τι υποστηρίζουν οι αμερικανοί;

Ο πρώην ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία Jeffrey ανέφερε ότι η Συρία, Τουρκία, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαφορετικά σχέδια από αυτά που έχει η Ρωσία στην Συρία.
Ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει σύμπλευση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για ορισμένα ζητήματα μεταξύ άλλων και για την Συρία.
Υπάρχει δυσαρέσκεια στους ανθρώπους του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Biden σχετικά με τον Erdogan και τις πολιτικές του

Υπάρχει έλλειψη βούλησης από την Ελλάδα;

Ο Πρέσβης της Τουρκίας Burak Ozugergin ανέφερε ότι έχω παρατηρήσει ξεκάθαρα, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν όχι λόγω της έλλειψης λογικών ιδεών ή της έλλειψης ικανών ανθρώπων να παρουσιάσουν αυτές τις ιδέες, αλλά λόγω της έλλειψης βούλησης από την ελληνική πλευρά
Ο πρώην Ναύαρχος Cihat Yaycı, που θεωρείται ο δημιουργός της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αναφέρει η Τουρκία ελπίζει να χρησιμοποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο ως πλούτο, δεν είναι μια μαξιμαλιστική χώρα.

Το ιστορικό με το TCG Cesme και τις υδρογραφικές έρευνες στο Αιγαίο 

Για υδρογραφικές έρευνες η Τουρκία ανακοίνωσε Navtex για το πλοίο TCG Cesme μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2021.
Η υδρογραφική έρευνα στα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνει τη μελέτη του σχηματισμού και της δομής των υπόγειων υδάτων.
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά.
Η Τουρκία, πάλι με το πλοίο TCG Cesme έκανε έρευνες μεταξύ της Θάσου και Σαμοθράκης μεταξύ 13 και 17 Μαρτίου 2017 εκδίδοντας NAVTEX γύρω από τα νησιά και εκτός των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.
Επίσης έχουν σημειωθεί σεισμικές μελέτες στο Αιγαίο μεταξύ 1974-1976.
Το 1976, το πλοίο διάσωσης με το όνομα HORA ήταν εξοπλισμένο με δυνατότητα σεισμογραφικών ερευνών και χρησιμοποιήθηκε ως SEISMIC-1 έως το 2005.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1974, η Τουρκία υποστήριξε ότι η φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της ακτής του Αιγαίου της Τουρκίας τις επιτρέπει έρευνες.
Στις 29 Μαΐου 1974, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Candarli έπλευσε στο Αιγαίο συνοδευόμενο από το τουρκικό ναυτικό.
Το διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος 1976: Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Hora έπλευσε στo Αιγαίο Πέλαγος
Μάλιστα τότε είχε δημοσιοποιηθεί και χάρτης που έδειχνε την περιοχή έρευνας για πετρέλαιο, που σχεδιάστηκε από τον TPAO την εταιρία πετρελαιοειδών της Τουρκίας.
Pinakas_1_bn.jpg

Pinakas_2_BN.jpg
Pinakas_3_BN.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης