Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: «Αγκάθι» για τις αδύναμες οικονομικά χώρες η χαμηλή παραγωγικότητα – Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

tags :
ΔΝΤ: «Αγκάθι» για τις αδύναμες οικονομικά χώρες η χαμηλή παραγωγικότητα – Χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Οι εργαζόμενοι θα παράγουν περισσότερο αν οι κυβερνήσεις απομακρύνουν την υπερβολική προστασία τους 
Τη χαμηλή παραγωγικότητα αναδεικνύει ως ένα από τα σημαντικότερα κοινά προβλήματα των οικονομικά πιο αδύναμων χωρών (όπως η Ελλάδα) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας πως για η αντιμετώπιση καθιστά αναγκαία την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, oι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -η ανακατασκευή των κανονισμών και των δομών που διέπουν την οικονομία μιας χώρας- παραμένουν πολιτικά και κοινωνικά δύσκολο να εφαρμοστούν σε πολλές χώρες, επειδή η μετάβαση στο νέο καθεστώς μπορεί να οδηγήσει σε νικητές και ηττημένους από την προσαρμογή.
Αυτό ισχύει παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ.
Το Δ.Ν.Τ. εκτιμά πως οι εργαζόμενοι σε λιγότερο παραγωγικές χώρες, μπορούν να παράγουν περισσότερο ανά ώρα σε διάστημα τριών ετών -εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες- αν οι κυβερνήσεις απομακρύνουν την υπερβολική προστασία τους με τις τακτικές συμβάσεις εργασίας, έτσι ώστε να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν πιο παραγωγικούς εργαζόμενους.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας για να διευκολυνθεί η δημιουργία επιχειρήσεων, έχουν παρόμοια αποτελέσματα.



«Εάν υπάρχουν λιγότερο περίπλοκοι κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να αναλάβουν ή να εγκαταλείψουν θέσεις εργασίας και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από ορισμένους τομείς, τότε οι αποδοτικότερες επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να προσελκύσουν κεφάλαια και εργαζομένους υψηλής ποιότητας, ενώ οι εταιρείες που αποτυγχάνουν, σταδιακά θα κλείσουν.
Οι χώρες χαμηλής παραγωγικότητας έχουν αρχικά λιγότερο ευέλικτες και λιγότερο αποτελεσματικές αγορές, οπότε ο ανασχηματισμός τους προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια για την ανακατανομή των πόρων και, επομένως, για μεγαλύτερα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης