Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Agricole: Eλλάδα και Κύπρος αποτελούν τις δύο μεγάλες εξαιρέσεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι - Αλλά προσοχή - Το κόστος των συνεχών αλλαγών των κανόνων στη μάχη κατά της κρίσης είναι εξαιρετικά μεγάλο - Έρχεται το κυπριακό PSI

Credit Agricole: Eλλάδα και Κύπρος αποτελούν τις δύο μεγάλες εξαιρέσεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι - Αλλά προσοχή - Το κόστος των συνεχών αλλαγών των κανόνων στη μάχη κατά της  κρίσης είναι εξαιρετικά μεγάλο - Έρχεται το κυπριακό PSI
"Το κόστος της τόσο συχνής αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού στη μάχη κατά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι εξαιρετικά μεγάλο...".
Για τον ανωτέρω κίνδυνο προειδοποιεί η Credit Agricole σε νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Cost Of Changing The Rules Too Often In Managing The Euro Crisis Is Too Great", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως εκτιμά ο οίκος στην εν λόγω έκθεσή του, μέχρι στιγμής η διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης και των τραπεζικών σοκ που αυτή δημιούργησε, ήταν χαώδης, αφού δεν υπήρξαν καθόλου τα τελευταία χρόνια σαφείς και ξεκάθαροι διαχωρισμοί μεταξύ των κανόνων και των εξαιρέσεων.
Το μήνυμα της Credit Agricole προς το σύνολο της Ευρωζώνης είναι σαφές: Είναι επιτακτική ανάγκη να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλα τα κράτη μέλη του ευρώ. "Μειώστε τις εξαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερο", διαμηνύουν με νόημα οι αναλυτές του οίκου.
"Το κόστος των συνεχών αλλαγών των κανόνων είναι τόσο... τεράστιο μερικές φορές, εξαιτίας του μεγέθους της αβεβαιότητας που γεννά", υποστηρίζει με νόημα ο οίκος.
Και εξηγεί:
Τα τελευταία τρία χρόνια η Ευρωζώνη επέμεινε πάρα πολύ στην αναγκαιότητα δύο εξαιρέσεων:
- Στην ανάγκη της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI) πριν από έναν χρόνο
- Στην ανάγκη επιβολής haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών
Ήδη όμως, σημειώνει στη συνέχεια η Credit Agricole, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την απόφαση της Ευρωζώνης για το κυπριακό πακέτο διάσωσης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Λευκωσίας αυξάνονται στα 23 δισ. ευρώ.
Και διερωτάται ο οίκος: Μήπως πλησιάζει το κυπριακό PSI;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης